Arama

Yemame Savaşı nedir? Yemame Savaşı'nın önemi ve sonuçları...

Yemame Savaşı İslam tarihindeki en şiddetli savaşlardan biriydi. Son peygamber Hz. Muhammmed'in (sav) vefatından sonra Müslümanlar peygamberlik iddiasında bulunan Müseylemetül Kezzab'ın üzerine yürüdü. Birçok Kur'an hafızı bu savaşta şehid oldu. Kur'an-ı Kerim'in toplatılmasına bu savaştan sonra karar verildi. Peki, Yemame savaşı nedir? Yemame savaşının önemi ve sonuçları nelerdir?

  • 3
  • 11
YEMAME SAVAŞI
YEMAME SAVAŞI

📌 Yemame Savaşı başlamadan önce Müseyleme kendi ordusunu savaşa hazırlamak için şöyle sesleniyordu:

- "Ey Hanife oğulları! Savaşınız, çünkü bugün gayret günüdür. Yenilecek olursanız kadınlarınız esir alınıp, götürülür başkalarıyla nikahlanırlar. Onun için şereflerinizi korumak için çarpışınız. Kadınlarınızı koruyunuz."

Halid bin Velid ordusunu Yemame'ye bakan bir tepeye konumlandırdı. Muhacirlerin sancağını Ebu Huzeyfe'nin azatlısı Salim taşıyordu. Ensar'ın sancağını ise Sabit bin Kays taşıyordu.

Savaş bütün şiddeti ile başladı. Hanife oğulları Halid bin Velid'in karargahına kadar geldi. Etrafları sarılmış idi. Zeyd bin Hattab, Huzeyfe, Salim gibi sahabeler Müslümanları savaşa teşvik ediyor ve düşmana saldırıyordu. Bu üç sahabi de Yemame Savaşı'nda şehid düştü. Müslümanlardan bazıları geriye kaçınca Medineli Müslümanlar birlik olup düşmanın üzerine saldırmaya devam etti.

  • 4
  • 11
HALİD BİN VELİD KUŞATMAYI KIRDI
HALİD BİN VELİD KUŞATMAYI KIRDI

Müseyleme'nin ordusu Yemame'de neredeyse Müslümanları daire şeklinde kuşatıyordu. Halid bin Velid yanındaki birliklerle Müseyleme'nin ordusunun üzerine saldırdı. Müslümanların etrafındaki çemberi yardı. Halid, Müseyleme'yi gözleriyle arıyordu. Müslümanların ordusu ile Müseyleme'nin irtidat ordusu savaş başlangıcındaki hallerine geri döndü. Halid atını düşman ordusunun safları önünde gezdirerek mübareze çağrısında bulundu. Onlara şöyle dedi:

- "Ben Velid'in oğlu Ud'um. Ben, Amir ve Zeyd'in oğluyum."

Bu sözlerinden sonra Müslümanların parolasını söyledi. Yemame Savaşı'nda Müslümanların parolası "Ya Muhammed" idi.

Karşıdaki ordu Müseyleme'nin peygamber olduğunu iddia ettiği için Müslümanlar da asıl Allah'ın Resulü'nün Muhammed (sav) olduğunu vurgulamak için bu parolayı seçtiler.

Halid mübareze için karşısına çıkan herkesi öldürdü. Sonra Müseyleme'ye yaklaştı ve onu İslam'a davet etti. Fakat Müseyleme daveti reddetti. Halid bin Velid İslam ordusunun önüne geldi ve tekrar saldırı için onları gayretlendirdi. Muhacirlerle ensar topluluğu diğer Arapları kendi sancakları etrafında topladı.

Sahabeler, Yemame Savaşı'nda eşi benzeri görülmemiş, sabır ve metanet gösterdi. Müseyleme'nin irtidat ordusu en sonunda kaçarak kendilerini büyük bir bahçeye kapattı. İslam ordusu onları kuşattı. Bahçenin duvarları çok yüksek içeri giremiyorlardı.

Yermük Savaşı'nda Müslüman olan Romalı komutan: Cerece

  • 5
  • 11
BERA BİN MALİK'İN TEKLİFİ
BERA BİN MALİK’İN TEKLİFİ

Müslümanlar ne yapacaklarını düşünüyorlardı. Bahçenin kapıları kapalıydı. İslam ordusu içeri girmek için bir yol arıyordu. O sırada Bera bin Malik onlara şöyle seslendi:

- "Ey İslam topluluğu! Beni bir yaygıya sararak bahçeye fırlatın." dedi.

Onu bir yaygının üzerine koyup bahçe duvarından içeriye attılar. Bera bin Malik, en yakın kapıyı açana kadar düşmanla çarpışa çarpışa ilerledi. En sonunda da kapıyı açtı. Müslümanlar içeri girince irtidat ordusu köşeye sıkıştı. İslam ordusu şiddetli bir saldırı başlattı. En sonunda Vahşi bin Harb Müseyleme'nin olduğu tarafa ulaştı. İyi bir mızrak atıcısıydı. Mızrağını fırlattı ve Müseyleme'ye isabet ettirdi, Müseyleme yere düşünce Ebu Dücane koşarak yanına geldi ve bir kılıç darbesiyle onu öldürdü.

Halid bin Velid kimdir? Allah'ın kılıcı Halid bin Velid

  • 6
  • 11
BENİ HANİFE KABİLESİ HZ. EBUBEKİR'E BİAT ETTİ
BENİ HANİFE KABİLESİ HZ. EBUBEKİR’E BİAT ETTİ

📌 Savaş bittikten sonra Halid bin Velid, Beni Hanife kabilesini bağlılıklarını bildirmeleri için Hz. Ebubekir'e yolladı.

Hz. Ebubekir'e onlara Müseyleme'nin size vahiy diye okuduğu sözlerden kendisine okumalarını emretti.

Onlarda Müseyleme'nin söylediklerinden bazılarını okudu. Onlardan bazıları şöyleydi:

- "Ey kurbağa kızı kurbağa! İstediğin şeyi seç, senin üst tarafın suda, alt tarafın çamurda, ne su içeni engellersin, ne de suyu bulandırırsın."

Beni Hanife heyeti buna benzer birçok hurafe söz nakletti. Hz. Ebubekir onlara kızdı ve şöyle dedi:

- "Yazıklar olsun size. Hani nereye gitti bu sözleriniz? Bunların ne faydası vardır?"

  • 7
  • 11
SAVAŞ MÜSLÜMANLARIN ZAFERİ İLE SONUÇLANDI
SAVAŞ MÜSLÜMANLARIN ZAFERİ İLE SONUÇLANDI

📌 Yemame Savaşı, Hz. Muhammed'in (sav) vefatından sonra en şiddetli savaştı. Müseyleme'nin irtidat ordusundan yirmi bine yakın kişi öldürüldü. Müslümanların ordusundan ise 600 kişi şehid oldu. Sahabeden birçok Kur'an hafızı bu savaşta şehid düştü. Başta Halid bin Velid ve sahabenin ileri gelenleri çok büyük fedakarlıklar yaparak İslam ordusunun yenilmesinin önüne geçti. Yalancı peygamber Müseyleme'nin öldürülmesi ile insanlar arasında ortaya çıkabilecek fitnelerden biri engellenmiş oldu. Sahabeden birçok Kur'an hafızı bu savaşta şehid düştü. Bu savaştan sonra Hz. Ebubekir ve ashabı Kur'an'ın bir araya getirilip toplatılması gerektiğine karar verdi.

Hz. Ömer nasıl şehit edildi?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN