Yemame Savaşı nedir? Yemame Savaşı'nın önemi ve sonuçları...
Yemame Savaşı İslam tarihindeki en şiddetli savaşlardan biriydi. Son peygamber Hz. Muhammmed'in (sav) vefatından sonra Müslümanlar peygamberlik iddiasında bulunan Müseylemetül Kezzab'ın üzerine yürüdü. Birçok Kur'an hafızı bu savaşta şehid oldu. Kur'an-ı Kerim'in toplatılmasına bu savaştan sonra karar verildi. Peki, Yemame savaşı nedir? Yemame savaşının önemi ve sonuçları nelerdir?
Giriş Tarihi: 16.01.2021
14:38
Güncelleme Tarihi: 16.01.2021
16:17
BERA BİN MALİK'İN TEKLİFİ
Müslümanlar ne yapacaklarını düşünüyorlardı. Bahçenin kapıları kapalıydı. İslam ordusu içeri girmek için bir yol arıyordu. O sırada Bera bin Malik onlara şöyle seslendi:
- "Ey İslam topluluğu! Beni bir yaygıya sararak bahçeye fırlatın." dedi.
Onu bir yaygının üzerine koyup bahçe duvarından içeriye attılar. Bera bin Malik, en yakın kapıyı açana kadar düşmanla çarpışa çarpışa ilerledi. En sonunda da kapıyı açtı. Müslümanlar içeri girince irtidat ordusu köşeye sıkıştı. İslam ordusu şiddetli bir saldırı başlattı. En sonunda Vahşi bin Harb Müseyleme'nin olduğu tarafa ulaştı. İyi bir mızrak atıcısıydı. Mızrağını fırlattı ve Müseyleme'ye isabet ettirdi, Müseyleme yere düşünce Ebu Dücane koşarak yanına geldi ve bir kılıç darbesiyle onu öldürdü.
Halid bin Velid kimdir? Allah'ın kılıcı Halid bin Velid
BENİ HANİFE KABİLESİ HZ. EBUBEKİR'E BİAT ETTİ
📌 Savaş bittikten sonra Halid bin Velid, Beni Hanife kabilesini bağlılıklarını bildirmeleri için Hz. Ebubekir'e yolladı.
Hz. Ebubekir'e onlara Müseyleme'nin size vahiy diye okuduğu sözlerden kendisine okumalarını emretti.
Onlarda Müseyleme'nin söylediklerinden bazılarını okudu. Onlardan bazıları şöyleydi:
- "Ey kurbağa kızı kurbağa! İstediğin şeyi seç, senin üst tarafın suda, alt tarafın çamurda, ne su içeni engellersin, ne de suyu bulandırırsın."
Beni Hanife heyeti buna benzer birçok hurafe söz nakletti. Hz. Ebubekir onlara kızdı ve şöyle dedi:
- "Yazıklar olsun size. Hani nereye gitti bu sözleriniz? Bunların ne faydası vardır? "
SAVAŞ MÜSLÜMANLARIN ZAFERİ İLE SONUÇLANDI
📌 Yemame Savaşı, Hz. Muhammed'in (sav) vefatından sonra en şiddetli savaştı. Müseyleme'nin irtidat ordusundan yirmi bine yakın kişi öldürüldü. Müslümanların ordusundan ise 600 kişi şehid oldu. Sahabeden birçok Kur'an hafızı bu savaşta şehid düştü. Başta Halid bin Velid ve sahabenin ileri gelenleri çok büyük fedakarlıklar yaparak İslam ordusunun yenilmesinin önüne geçti. Yalancı peygamber Müseyleme'nin öldürülmesi ile insanlar arasında ortaya çıkabilecek fitnelerden biri engellenmiş oldu. Sahabeden birçok Kur'an hafızı bu savaşta şehid düştü. Bu savaştan sonra Hz. Ebubekir ve ashabı Kur'an'ın bir araya getirilip toplatılması gerektiğine karar verdi.
Hz. Ömer nasıl şehit edildi?
ZEYD BİN HATTAB VE SALİM'İN ŞEHADETİ
Zeyd b. Hattab, Yemame savaşında Müslümanların sancağını taşıyanlardandı. Müslümanlar yenilmeye yüz tuttuklarından dolayı dağıldılar. Hanife kabilesi, Müslüman piyadelere galip geldi. O sırada Zeyd bin Hattab:
- "Karargaha dönmeyiniz, piyadeler hezimete uğradılar." diyordu. Daha sonra sesinin bütün kuvvetiyle şöyle bağırmaya başladı:
- "Allah'ım, arkadaşlarımın kaçması sebebiyle Sen'den özür diliyorum. Müseylime ve Muhakkem b. Tufeyl'in de yaptıklarını hoş karşılamıyorum."
Sonra sancağı aldığı gibi düşmanın içine daldı. Kılıcıyla düşmanla vuruşmaya başladı. Müseyleme'nin ordu komutanı Reccal bin Unfuva'yı öldürdü. Şehit olana kadar savaştı.
Zeyd bin Hattab şehit olduktan sonra Huzeyfe'nin azatlısı Salim sancağı aldı. Müslümanlar:
"Ya Salim bizi tehlikeye düşüreceğinden korkuyoruz." dediler. Salim ise:
- "Eğer sizi tehlikeye düşürürsem, ben ne kötü bir Kur'an hafızıyım." dedi. Sonra da şehit olana kadar savaştı.
Savaş meydanlarında yiğit bir sahabe: Zeyd bin Hattab
EBU UKEYL BİN UNEYFİ'NİN FEDAKARLIĞI
📌 Yemame Savaşı'nda ilk yaralanan kişi Ebu Ukeyl El Üneyfi'ydi. Sol kolu ile kalbi arasına bir ok isabet etti. Müslümanlar tarafından ok çıkarıldı fakat sol kolu aldığı yara sebebiyle tutmuyordu. Ebu Ukeyl savaş meydanından taşınarak karargaha götürüldü. Yarası sebebiyle çok acı çekiyor, baygın bir halde yatıyordu.
Savaş iyice şiddetlendiğinde Müslümanlar geri çekilmeye başladı. Piyadeler Ben-i Hanife kabilesi karşısında tutunamıyordu. Müslümanlar bozguna uğruyordu. Bu sırada Ma'n bin Adiy adında bir sahabi ensara şöyle seslendi:
- "Allah için, Allah için, düşmana bir daha saldırınız! Ma'n bin Adiy düşmana saldırmak için acele ediyor ve Ensar'a : "Bu tarafa gelin bu tarafa gelin!" diye çağrı yapıyordu.
Hz. Ömer kimdir? Hz. Ömer nasıl Müslüman oldu?