Arama

Yemek duası kısa okunuşu! Yemek, sofra duası nasıl yapılır?

Sofra duası olarak da bilinen yemek duası, yemeklerden önce ve sonra okunur. Yemek duasının fazileti, nimetler için Allah'a şükretmektir. Peygamber Efendimiz (sav) yemeğin ardından birçok farklı yemek duası okumuştur. Müslümanlar için sünnet olan ve Allah'a şükretmek amaçlı okunan bu duanın hemen herkesin sofrasında yeri vardır. İsteyenler duayı Türkçe, isteyenler Arapça okuyabilir. Peki yemek (sofra) duası nasıl yapılır? Peygamber Efendimizin okuduğu kısa yemek sofra duaları Türkçe Arapça okunuşları ve anlamlarını sizler için derledik.

  • 7
  • 15
Yemek duası fazileti
Yemek duası fazileti

Yemek duasının fazileti önümüze gelen yiyeceklere, içeceklere şükür etmek manasındadır. Yine Allah'a cennetten yemekler ve içecekler nasip etmesi için okunur. Duanın en önemli fazileti, şükür etmektir. Dua okunmadığında herhangi bir eksiklik olmaz. Fakat İslam dini peygamberi olan Hazreti Muhammed'in bu duayı okumuş olması, Müslümanlar için sünnet niteliğindedir. Okunmasının hikmeti artıracağı alimler tarafından belirtilir.

YEMEK DUASI NASIL OKUNMALI?

Sadece yemek duası değil, başka duaların üzerine de Türkçe ve Arapça okunması üzerine tartışmalar yapılır. Kimi alimlere göre duanın Arapça okunması daha hayırlı olurken, kimilerine göre Türkçe okunmasında sakınca bulunmaz. Müminler duayı amaç için okudukları için niyetleri önemlidir. Hangi dilde okunursa da hikmetinden bir şey kaybedeceği düşünülmemelidir.

YEMEK DUASI NE ZAMAN OKUNMALI?

Yemek duası, genellikle yemeklerden önce veya sonra okunmalıdır. Genellikle yemeklerden önce duayı okumanın daha faydalı olacağı üzerine, çeşitli görüşler bulunur. Ancak isteyenler, yemekten sonra de önce de duayı okuyarak, sofralarına bereket katabilir. Unutanlar olursa, yemek esnasında bu duayı okuyabilirler. Tabi okunduğu zaman, yemek yenmemesine özen gösterilirse daha iyi olur.
  • 8
  • 15
Kısa yemek duaları
Kısa yemek duaları

Okunuşu: "Elhamdülillahi kesiran dayyiben mübareken fihi ğeyra mekfiyyin velâ müvedde'in velâ müsteğnen a'nhü rabbena."

Anlamı: "Yâ Rabb! Sana, pek çok ve riya gibi şeylerden uzak ve yümn ü bereketi bulunan, nezd-i ulûhiyyetinde makbul olup merdûd olmayacak derece-i kemâl-i ihlâs üzere ve hiç bir sûrette kâfi görmiyeceğimiz ve dâima yapmaya devam edeceğimiz ve hiç bir surette bırakmıyacağımız ve kendisinden hiç bir vakit istiğna göstermiyeceğimiz bir hamd ile sana hamdederiz. Sen bizim Rabbimizsin; yani nîmetin her türlüsü ile bizi besleyen, yaşatansın." (Buhârî, Et'ime, 54)

Okunuşu: "Elhamdülillahi rabbena ğeyre mekfiyyin velâ müvedde in velâ müsteğnen rabbena."

Anlamı: "Sana hamd ederiz ey Rabbimiz! Nîmetinden müstağnî değiliz. Her dâim senin in'âm ve it'âmına; yani bize nîmet verip yedirmene muhtacız. Bu taam da vedâ taamımız olmayıp daha çok hayırlı ömürler ihsan ile, nankörlük edilmeyen, dâima şükür edilen nîmet ver ey Rabbimiz, yani sana dâima şükredeceğiz." (Buhârî, Et'ime, 54)

  • 10
  • 15

Okunuşu: "Lekelhamdü rabbena ğeyre mekfiyyin velâ müvedde in velâ müsteğnen rabbena."

Anlamı: "Yâ Rabb! Sana hamd ederiz. Bu hamdimiz senin ihsan etmiş olduğun nîmetlerine mukabil olamaz, ve senin azamet-i ulûhiyyetin ve rubûbiyyetin hakkını îfâya asla kâfi değildir. Sana gerektiği gibi hamdedemediğimiz için aczimizi arzederiz. Ey Rabbimiz! Zîrâ nimetlerini saymak mümkün değildir."

  • 11
  • 15

Okunuşu: "Elhamdülillahillezi kefana vê ervana ğeyre mekfiyyin velâ mekfürin."

Anlamı: "Allah Teâlâ Hazretlerine hamdederiz. Bize kifayet edecek derecede yemek ve sâir nimetlerini ihsan buyurdu. Yedirdi ve kanasıya içirdi. Allah Teâlâ Hazretleri'nin azamet ve ulûhiyyetinin hakkını tamamiyle îfâ edebilmek kâbil değildir. Ve Allah Teâlâ Hazretleri'nin sayılmayacak kadar çok nimetleri hiç bir sûretle inkâr edilemez." (Buhârî, Et'ime, 54)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN