Arama

Yemek duası kısa okunuşu! Yemek, sofra duası nasıl yapılır?

Sofra duası olarak da bilinen yemek duası, yemeklerden önce ve sonra okunur. Yemek duasının fazileti, nimetler için Allah'a şükretmektir. Peygamber Efendimiz (sav) yemeğin ardından birçok farklı yemek duası okumuştur. Müslümanlar için sünnet olan ve Allah'a şükretmek amaçlı okunan bu duanın hemen herkesin sofrasında yeri vardır. İsteyenler duayı Türkçe, isteyenler Arapça okuyabilir. Peki yemek (sofra) duası nasıl yapılır? Peygamber Efendimizin okuduğu kısa yemek sofra duaları Türkçe Arapça okunuşları ve anlamlarını sizler için derledik.

Okunuşu: "Elhamdülillahi rabbena ğeyre mekfiyyin velâ müvedde in velâ müsteğnen rabbena."

Anlamı: "Sana hamd ederiz ey Rabbimiz! Nîmetinden müstağnî değiliz. Her dâim senin in'âm ve it'âmına; yani bize nîmet verip yedirmene muhtacız. Bu taam da vedâ taamımız olmayıp daha çok hayırlı ömürler ihsan ile, nankörlük edilmeyen, dâima şükür edilen nîmet ver ey Rabbimiz, yani sana dâima şükredeceğiz." (Buhârî, Et'ime, 54)

  • 10
  • 15

Okunuşu: "Lekelhamdü rabbena ğeyre mekfiyyin velâ müvedde in velâ müsteğnen rabbena."

Anlamı: "Yâ Rabb! Sana hamd ederiz. Bu hamdimiz senin ihsan etmiş olduğun nîmetlerine mukabil olamaz, ve senin azamet-i ulûhiyyetin ve rubûbiyyetin hakkını îfâya asla kâfi değildir. Sana gerektiği gibi hamdedemediğimiz için aczimizi arzederiz. Ey Rabbimiz! Zîrâ nimetlerini saymak mümkün değildir."

  • 11
  • 15

Okunuşu: "Elhamdülillahillezi kefana vê ervana ğeyre mekfiyyin velâ mekfürin."

Anlamı: "Allah Teâlâ Hazretlerine hamdederiz. Bize kifayet edecek derecede yemek ve sâir nimetlerini ihsan buyurdu. Yedirdi ve kanasıya içirdi. Allah Teâlâ Hazretleri'nin azamet ve ulûhiyyetinin hakkını tamamiyle îfâ edebilmek kâbil değildir. Ve Allah Teâlâ Hazretleri'nin sayılmayacak kadar çok nimetleri hiç bir sûretle inkâr edilemez." (Buhârî, Et'ime, 54)

  • 12
  • 15

Okunuşu: " Allahümme bârik lena fihi vê ed'imna h'eyren minhü. "

Anlamı: "Ey Rabbimiz! Bunu bize mübarek ve bereketli kıl ve bize bundan hayırlısını yedir."

  • 13
  • 15

Okunuşu: "Bismillahi ve billahillezi La yedürrü me'asmihi şeyün filerdi velâ fissemai ya heyyü ya kayyüm."

Anlamı: "Allah'ın ismiyle ve Allah ile. O ki, ism-i Celâl'i sayesinde ne yerde, ne de gökte hiç bir şey zarar veremez. Ya Hayy, ya Kayyûm!» dersen, o yediğin yahud içtiğinden sana hiç bir hastalık gelmez. İçinde zehir bile olsa." (Ali el-Müttakî, XV, 249/40799)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN