Arama

Yücelerdeki misafir Hz. Muhammed (s.a.v.)

Prof Dr. Nihat Hatipoğlu bugünkü köşesinde Miraç Kandilini ve bu mübarek gecenin önemini yazdı. Miraç nedir? Öncesinde ve sonrasında neler gerçekleşmiştir? İşte Hatipoğlu'nun o yazısı...

Yücelerdeki misafir Hz. Muhammed s.a.v.

Üzüntü yılı
Miraç hadisesinden önce -ki peygamberliğin 10. yılı kabul edilir yaygın kanaate göre- peygamberimizin müdafii olan amcası Ebu Talib ve 25 yıllık eşi olan Hz. Hatice art arda hayatlarını kaybettiler. Bu da müşrikleri cesaretlendirdi.

Yücelerdeki misafir Hz. Muhammed s.a.v.

Taif açılımı
Hz. Resul; Mekkelilerin azgınlık ve inadını görünce devletine yeni zemin aradı. Taif'e gitti. Taif Mekke'ye 70 km. civarındaydı. Orada organize edilmiş bir yığının taşlarıyla karşılaştı.
İşte Miraç tam da bu ortamda; kalbinin kırık olduğu, yüreğinin yaralı olduğu bu dönemde bir müjde ve teselli olarak meydana geldi.

Yücelerdeki misafir Hz. Muhammed s.a.v.

Miraç diğer peygamberlerde var mı?
Nasıl ki her peygamber hicreti yaşadıysa, nasıl ki her peygamber deli, şair, kâhin, sihirbaz iftiralarıyla karşılaştı ise, birçok peygamber de Miraç'a benzer bazı yolculuklara çıkarılmış olabilir. 120 bin peygamberden bizler sadece belli sayıda peygamberin hayatına şahit olduk. Kur'an'ın bahsettiği... Onun dışındakilerin birebir neler yaşadığını elbette bilemeyiz.Kur'an-ı Kerim, Hz. İdris'in yüce bir makama yükseltildiğini haber veriyor. (Meryem, 56-57)
Hz. İsa'nın yücelere yükseltildiği bildirilir. (Nisa, 158)
Yahudiler de Hz. Musa, Hz. İdris, Hz. İbrahim gibi peygamberlerin bazı ilahi yolculuklarından bahseder.
Hıristiyanlar Hz. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra göğe yükseldiğine inanırlar.
Bize göre Hz. İsa çarmıha gerilmedi. Ama yüce bir makama çıktı.

  • 10
  • 15
Yücelerdeki misafir Hz. Muhammed s.a.v.

Bu nedenle de; bütün dinlerde -kökeni ilahi olan- her ne kadar değişmişlerse de birbirlerine benzeyen ortak mesajları, ibadetleri, ritüelleri, uygulamaları vardır ve peygamberlerin de ortak ritüelleri, uygulamaları vardır ve peygamberlerin de ortak kaderleri, hareketleri ve geçmişleri vardır. Allah birçok peygambere, bize farz kıldığı ibadetlerin aynını farz kılmıştır.

  • 11
  • 15
Yücelerdeki misafir Hz. Muhammed s.a.v.

Şu örnekleri verebiliriz:
Oruç bizden öncekilere de farz kılınmıştır. Nitekim; sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç size de farz kılındı (Bakara, 183) buyurur.
Hz. İbrahim'de namaz farzdı. (İbrahim, 37-40)
Hz. İsmail'de namaz ve zekât farzdı. (Meryem, 54, 55)
Hz. İshak ve Hz. Yakub'da namaz ve zekât farzdı. (Enbiya, 72-73)
Hz. Lokman'da namaz farzdı. (Lokman, 13-17)
Hz. Şuayb'da namaz farzdı. (Hud, 87)
Hz. Musa'da namaz ve zekât farzdı. (Taha, 11-15; Yunus, 87; Bakara, 83)
Hz. İsa'da namaz ve zekât farzdı. (Meryem, 29-34)
Görüldüğü gibi bize farz kılınanların çoğu Efendimizden önce gelen peygamberlere de farz kılınmıştır.
Bu dinlerin birbirinden etkilendiği sonucunu değil; tek olan Yüce Allah'ın bütün peygamberlere aynı mesajı ilettiğini gösterir. Tabii düzgün görebilen için.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN