Yunus Emre’nin izinden: Sunullah Gaybi
Malazgirt Savaşı ile beraber Anadolu İslamlaşmaya başladı. Bu akınlarca büyüyen dalga başta edebiyat olmak üzere muhtelif pek çok dalda kendisini gösterdi. İslam edebiyatının on yedinci yüzyıldaki en önemli temsilcilerinden biri olan tebarüz eden Sunullah Gaybi, esasında Yunus Emre'nin açtığı yolda yürüyen bir derviştir. Şiirleri ile kendisinden sonraki kuşakları etkileyen Gaybi, Kütahya'nın ilim ve irfan merkezlerinden biri olmasında büyük rol oynadı.
Giriş Tarihi: 20.07.2022
15:46
Güncelleme Tarihi: 07.07.2023
17:24
🔸 Gaybi'nin amacı insanlığa hizmet etmektir. Şair Arapça ve Farsçaya hâkim olduğu gibi şiirlerinde sade ve anlaşılır bir dil kullanır.
🔸 Küçük yaşlarda almış olduğu eğitimler onu zamanla pişirir. Şiirlerinde tasavvufi unsurlara çokça yer veren şair aruz ve hece vezninde şiirler kaleme alır. Sanat anlayışı içinde didaktik üslup kullanarak halkı eğitmeyi, irşad etmeyi amaçlar.
ll. Abdülhamid'in Orta Doğu'ya attığı düğüm: Petrol
🔸 Manzum ve mensur eserler kaleme alan Gaybî'nin Divan'ında 115 şiir bulunur. Yazdıkları ve yaşantısı ile büyük bir örnek olan Gaybi aynı zamanda güçlü bir yazardır.
Devir ne demek?
Varlıkların Hakk'tan geldiği ve dönüşün yalnızca O'na olacağını ifade eden anlayış.
Selâhaddîn-i Eyyûbî'nin Kılıcı: Muzafferiddin Gökbörü
🔸 Sunullah Gaybi alim şairler arasında müstesna bir mevkidedir. Bu onun hem ilmi olarak kuvvetli olmasından hem de şiire karşı olan düşkünlüğünden kaynaklıdır.
Müntesib olmak nedir?
Bir işe mesleğe veya bir kuruma, topluluğa dahil olmak.
Osmanlı'nın iç pasaportu: Mürur tezkeresi
🔸 Eserlerinde ilahi aşkı, terbiye metodları nı öne çıkaran şair, pek çok kitap kaleme alarak insanları güzel ve edebi bir dil ile irşad etmeyi hedefler.
Sunullah Gaybi'nin eserleri
🔹 Manzum Eserleri 🔹
➡ Divan-ı Gaybî ➡ Keşfü'l Gıtâ Kasidesi ➡ Hudâ Rabbim Manzumesi
🔹 Mensur Eserleri 🔹
➡ Tarıku'l-Hak fî Teveccühü'l-Mutlak ➡ Ruhu'l-Hakîka ➡ Sohbet-nâme ➡ Bi'at-nâme ➡ Risâle-i Halvetiyye ve Bayramiyye ➡ Mekarimü'l-Ahlâk ➡ Akaidname ➡ Risâle-i İlm ü Amel ➡ Risâle-i Esmâ
Büyük münekkid: Orhan Şaik Gökyay