Zekat nasıl hesaplanır? 2020 zekat ne kadar? Zekat kimlere verilmez?
İslam'ın beş temel ibadetinden biri olan zekat, Kur'an-ı Kerim'in pek çok yerinde namaz ile birlikte anılmış, Peygamberimiz zekatın temel ibadetlerin üçüncüsü olduğunu bildirmiştir. Peki, zekat nedir? Zekat nasıl hesaplanır? 2020 zekat ne kadar? Zekat kimlere verilmez? Zekat kimlere farz? Zekat evlada verilir mi? İnsanı cimrilikten koruyan, mü'mini cömertliğe, eli açıklığa alıştıran zekat hakkında en çok merak edilenleri derledik.
Giriş Tarihi: 14.05.2020
13:52
Güncelleme Tarihi: 14.05.2020
14:43
ZEKAT TAKSİTLE ÖDENEBİLİR Mİ?
Zekâtta asıl olan, kişinin üzerine terettüp eden zekâtı bir an önce ödemesidir. Ancak peşin ödeme imkânı bulunmayan durumlarda bir yıl içinde taksitle de ödenebilir.
(Bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 191-192)
ÜVEY ANNE, ÜVEY BABA VE ÜVEY ÇOCUKLARA ZEKAT VERİLEBİLİR Mİ?
Üvey anne, üvey baba ve üvey çocuklara, fakir olmaları hâlinde zekât verilebilir. Ç ünkü bunlarla zekâtı veren kişi arasında usûl ve fürû ilişkisi olmadığı gibi, zekât veren şahıs normal durumlarda bunlara bakmakla yükümlü de değildir.
(İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 275; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 172, 293)
Hanefilere göre aşağıda sayılanlara zekât ve fitre verilmez:
a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara, b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara, c) Eşine, d) Müslüman olmayanlara, e) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye, f) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa.
(Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228)
FAKİR KİRACIDAN ALINACAK KİRA BEDELİ ALINMAYARAK ZEKATA SAYILABİLİR Mİ?
Zekâtın geçerli olması için, fakire verilecek para veya malın ona temlik edilmesi yani onun mülküne geçirilmesi şarttır. Bu da zekâtın fiilen fakire teslimi ile gerçekleşir.
(İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 171)
Mesela yemek hazırlayıp bunu fakirlerin yiyebileceğini ilan etmekle ya da onlara yedirmekle o yemek temlik edilmiş/verilmiş olmaz. Ancak aynı yemek yapılıp zekât niyeti ile fakire teslim edilirse, temlik gerçekleşmiş yani zekât verilmiş olur. Buna göre, bir kimseye borç verirken zekâta niyet edilmediği, daha sonra da bu parayı zekâta saymaya niyet edildiği zaman, paranın kendisi ortada bulunmadığı için temlik gerçekleşmiş olmayacaktır.
Dolayısıyla bir kimseye borç olarak verilmiş olan paranın daha sonra borçluya zekât niyeti ile bağışlanması ile zekât verilmiş olmaz. Dört mezhep âlimleri bu görüştedir.
Temlik kavramına daha geniş bir anlam yükleyen bazı âlimler ise, fakirin zimmetinde bulunan alacağın ona bağışlanmasını da temlik olarak değerlendirmişler ve bunu caiz görmüşlerdir.
ÖNCEKİ YILLARA AİT ZEKATINI VERMEYEN BİR KİMSE DAHA SONRA ZEKAT BORÇLARINI NASIL ÖDER?
Zekât vermekle yükümlü olduğu hâlde önceki yıllarda zekâtını vermemiş olan kimse, elinde malı varsa zekâtını vermediği geçmiş yılların zekâtını da verir. Mesela iki yıl zekât vermeyen bir kişi, ilk yılın zekâtını verdikten sonra ikinci sene için kalan paranın % 2,5'unu zekât olarak verir.
(Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 329-333, 391)