Arama

Zekat nasıl hesaplanır? 2020 zekat ne kadar? Zekat kimlere verilmez?

İslam'ın beş temel ibadetinden biri olan zekat, Kur'an-ı Kerim'in pek çok yerinde namaz ile birlikte anılmış, Peygamberimiz zekatın temel ibadetlerin üçüncüsü olduğunu bildirmiştir. Peki, zekat nedir? Zekat nasıl hesaplanır? 2020 zekat ne kadar? Zekat kimlere verilmez? Zekat kimlere farz? Zekat evlada verilir mi? İnsanı cimrilikten koruyan, mü'mini cömertliğe, eli açıklığa alıştıran zekat hakkında en çok merak edilenleri derledik.

  • 6
  • 19
KİRA GELİRLERİ ZEKATA TABİ MİDİR?
KİRA GELİRLERİ ZEKATA TABİ MİDİR?

Bir yıllık borcu ve aslî ihtiyaçları dışında 80.18 gr. altını veya bu miktar değerinde malı yahut parası olan kimseler, dinen zengin sayılır. Kira gelirlerinin zekâta tâbi diğer mal ve gelirlerle birlikte, temel ihtiyaçlar ve borçlar çıktıktan sonra nisap miktarına (80.18 gr. altın veya değeri) ulaşması ve üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde kırkta bir ( % 2,5) oranında zekâtının verilmesi gerekir.

(Merğînânî, el-Hidâye, II, 165, 190-191)

Fikriyat'ın Kur'an-ı Kerim uygulamasında yer alan seçkin hafızlardan sure ve mealleri dinlemek için tıklayın

  • 7
  • 19
ZEKAT NE ZAMAN FARZ KILINMIŞTIR?
ZEKAT NE ZAMAN FARZ KILINMIŞTIR?

Zekât hicretin ikinci yılında Medine'de farz kılınmıştır. Zekât, Kur'an-ı Kerim'de pek çok âyette namaz ile birlikte zikredilmiş (Bakara, 2/43, 110; Hac, 22/78; Nûr, 24/56); Hz. Peygamber (s.a.s.) de zekâtın İslam'ın temel ibadetlerinden biri olduğunu bildirmiştir.

(Buhârî, Zekât, 1)

Fikriyat TV'de yer alan Kur'an-ı Kerim okumalarına ulaşmak için tıklayın

  • 8
  • 19
ZEKATIN GEÇERLİ OLMASININ ŞARTLARI NELERDİR?
ZEKATIN GEÇERLİ OLMASININ ŞARTLARI NELERDİR?

Zekâtın geçerli olmasının şartlarına gelince, öncelikle "niyet" şarttır. Zekât bir ibadet olduğu için niyetsiz yerine getirilemez (Kâsânî, Bedâî', II, 40; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 88).

Ayrıca fakire verilmesi ve teslimi demek olan "temlik" de şarttır (Kâsânî, Bedâî', II, 39). Yemek hazırlayıp yedirmek gibi ibâha denilen yollarla fakire zekât verilmiş olmaz.

Fikriyat'ın Kur'an-ı Kerim uygulamasında yer alan sure ve mealleri okumak için tıklayın

  • 9
  • 19
VERGİ ZEKAT YERİNE GEÇER Mİ?
VERGİ ZEKAT YERİNE GEÇER Mİ?

Vergi bir vatandaşlık görevidir; zekât ise dinî bir yükümlülüktür. Ayrıca zekât ile vergi; mükellefiyet, temel gaye, oran, miktar ve harcanacağı yerler (Tevbe, 9/60) bakımından birbirinden farklıdır. Bu itibarla, devlete ödenen vergiler zekât yerine geçmez. Zekâtın ayrıca verilmesi gerekir .

  • 10
  • 19
KADINLARIN ZİYNET EŞYASINDAN ZEKAT VERMELERİ GEREKİR Mİ?
KADINLARIN ZİYNET EŞYASINDAN ZEKAT VERMELERİ GEREKİR Mİ?

Altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları, zekât için gerekli diğer şartları da taşıdığı takdirde Hanefîlere göre zekâta tâbidir. Bu itibarla altından yapılmış ziynet eşyaları, 80.18 gr. veya daha fazla olup üzerinden de bir yıl geçmiş ise kırkta biri oranında zekâtları verilir. Altın ve gümüş dışındaki maden ve taşlardan mamul ziynet eşyası ise zekâta tâbi değildir.

(İbn Nüceym, el-Bahr, II, 243)

Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî bilginlerine göre ise, kadının normal olarak takıp kullandığı ziynet (takı) eşyası, aslî ihtiyacı sayıldığından bunlardan zekât gerekmez.

(Nevevî, el-Mecmû', VI, 46; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 220)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN