100 yıllık karikatürlerle: "Bize Belediye Baksın"
Belediye hizmetlerinin karikatürlerle yüz yılını anlatan çizimlerin yer aldığı "Bize Belediye Baksın" adlı karikatür kitabı yayınlandı. 1872 ve 1972 yılları arasında mizah dergilerinde belediye konulu karikatürleri araştıran Dr. Şefik Memiş'in hazırladığı kitapta son yüzyılda İstanbul'un hem bireysel hem de toplumsal anlamda nasıl geçirdiği değişim gözler önüne seriliyor.
Giriş Tarihi: 11.01.2018
11:01
Güncelleme Tarihi: 11.01.2018
11:02
Sayfa 104
21 Ekim 923
Beyazıt'ta havuz yapılıyor!
Hacivat- Şehremaneti otuz beş lirayı harcıyor amma doğrusu İstanbul da şenleniyor. Şimdiye kadar böyle havuz yapmak kimin aklına geldiydi!
Karagöz- Çok doğru, üç tarafı deniz olan bir şehrin ortamında havuz açıp otuz beş bin lirayı gömmek kimsenin aklına gelmedi. Sen dikkat et Hacivat, bu masrafların kokusu sonunda çıkacak!
(Beyazıt Meydanı'na havuz yapımını eleştirenler kervanına Karagöz de katılarak, belediye başkanını kokusu sonradan çıkacak işlere bulaşmakla itham etmişti. Ne var ki, Haydar Bey İstanbul'da yaptıkları sebebiyle o kadar beğenildi ki, yeni belediye olan Ankara Şehreminliğine atanarak, orayı da imar etmesi istendi.)
Sayfa 105
Karagöz, 4 Ocak 1924
Hacivat- Şehir değil, dağ başı. Bir yağmur yağdı mı, işte böyle tahta üstünde karşıya geçeriz.
Karagöz- Parasız geçtiğine şükür et de çabuk yürü! Şehremini (belediye başkanı) fena bakıyor, geçtim, biz geçmeden iki başına birer tahsildar koyar! (Gerçek şu ki sokaklarda yürümek, 1920'li yıllarda daha zor imiş)
Sayfa 112
Akbaba, 17 Aralık 1925
Üstte: Köprü müruriyesi kalkıyor...
Altta: - Bundan sonra ne iş yapacaksın? Boks muallimliği edeceğim!
(Galata Köprüsü'nden geçenlerden ücret alınmasının kaldırılacağına dair haberler bu yıllarda sıklıkla çıkmaya başlar. Ama bundan daha çok, geçti geçiş ücreti toplayan görevlilerin sert tutumları, ödemek istemeyenlere yönelik davranışları mizahın konusu olur.)
Sayfa 124
Akbaba, 24 Kasım 1927
Üstte: Şehremanet, vesait-i nakliyeye (ulaşım vasıtalarına) on para zam ederek, (ekleyerek) Unkapanı Köprüsü'nü yapacak.
Altta: Şehremini- Avrupa'nın kat kat asma köprüleri, beton köprüleri kaç para eder... Marifet, böyle metelikten köprü yapmalı?..
Sayfa 125
Akbaba, 24 Ekim 1928
Üstte: Bu sefer de Galata'daki ayakları terfi edilmekte olan Köprüye tahta perde çekildi...
Altta: - Aman birader, sağ salim geçersek, birer kuruş da öbür başta verelim!...