Arama

15 maddede dünyanın en büyük çarşısı: Kapalıçarşı

İstanbul'da Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerininin ortasında yer alan Kapalıçarşı, dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşısıdır. Temelleri Fatih Sultan Mehmet döneminde, Fetih'in hemen ardından atıldı. İlerleyen yıllarda birçok eklemenin gerçekleştirildiği yapı, türlü badireler atlatsa da Sultan II. Abdülhamid devrinde gerçekleştirilen köklü bir tadilat ile ihya edildi. Günümüzde Kapalıçarşı, 3 bin 600 dükkana ve 14 hana ev sahipliği yapıyor.

  • 4
  • 15
SANDAL BEDESTENİ DE FATİH DÖNEMİNDE İNŞA EDİLDİ
SANDAL BEDESTENİ DE FATİH DÖNEMİNDE İNŞA EDİLDİ

Büyük Bedesten'in ilerisinde Nuruosmaniye Camii tarafında olan Sandal Bedesteni'nin tarihi bilinmese de Fatih dönemine ait olduğu kabul edilir.

📌 Kemer ve payelere oturtulan bu bedesten, 20 kubbeli bir yapıdır.

  • 5
  • 15
KAPALIÇARŞI BİR BİZANS YAPISI MI?
KAPALIÇARŞI BİR BİZANS YAPISI MI?

Kapalıçarşı'nın Bizans'tan kalma bir yapı olduğu iddiaları ise gerçeği yansıtmaz. Bu iddiaların dayanağı bedestenin bir kapısı üstündeki Bizans işi kartal kabartmasıdır.

📌 Ancak Bizans döneminde, İstanbul esnafının mesleklerine göre ayrı topluluklar oluşturdukları bilinse de bunların Kapalıçarşı'nın bulunduğu yerde olduğuna dair herhangi bir ipucu yoktur.

  • 6
  • 15
KANUNİ DÖNEMİNDE ÇARŞININ ÜSTÜ AÇIKTI
KANUNİ DÖNEMİNDE ÇARŞININ ÜSTÜ AÇIKTI

📌 Kanuni Sultan Süleyman devrinde, Matrakçı Nasuh'un 1537'de kaleme aldığı eserinde bulunan bir minyatürde Kapalıçarşı'nın bedestenlerin etrafında, üstleri henüz kapanmamış sokakların iki tarafına sıralanmış dükkânlar halinde olduğu görülür.

🔶🔸 Türkiye'nin tarihi çarşıları hakkında 15 bilgi

  • 7
  • 15
YANGINLAR ÇARŞIYI TEHLİKEYE ATIYORDU
YANGINLAR ÇARŞIYI TEHLİKEYE ATIYORDU

📌 Kâgir yapılı bedestenler, yangın tehlikelerine karşı daha dayanıklı olsalar da sokakların üstleri ve dükkânların tamamen ahşap olması nedeniyle Kapalıçarşı'nın yangınlardan kurtulması pek mümkün değildi.

  • 8
  • 15
BÜYÜK YANGINLAR ÇARŞIYI HARABEYE ÇEVİRMİŞTİ
BÜYÜK YANGINLAR ÇARŞIYI HARABEYE ÇEVİRMİŞTİ

◾ Öyle ki 1515'te gerçekleşen yangın, Eski Saray duvarına kadar dayanmış ve Bezzâzistan ile çevresi tamamen yanmıştı. 1539 yangınında Zindan Kapısı yakınından çıkan ateş Haliç kıyısı ile yukarılarına kadar uzanmış, bu sırada çarşı yine yangından zarar görmüştü.

📌 1546 yılındaki büyük yangında çarşı tekrar harabeye dönmüş, hatta bazı kaynakların bildirdiğine göre yangın 10 bin dükkânı mahvetmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN