15 maddede dünyanın en büyük çarşısı: Kapalıçarşı
İstanbul'da Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerininin ortasında yer alan Kapalıçarşı, dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşısıdır. Temelleri Fatih Sultan Mehmet döneminde, Fetih'in hemen ardından atıldı. İlerleyen yıllarda birçok eklemenin gerçekleştirildiği yapı, türlü badireler atlatsa da Sultan II. Abdülhamid devrinde gerçekleştirilen köklü bir tadilat ile ihya edildi. Günümüzde Kapalıçarşı, 3 bin 600 dükkana ve 14 hana ev sahipliği yapıyor.
Giriş Tarihi: 28.09.2020
17:11
Güncelleme Tarihi: 21.06.2024
14:58
YANGINLAR ÇARŞIYI TEHLİKEYE ATIYORDU
📌 Kâgir yapılı bedestenler, yangın tehlikelerine karşı daha dayanıklı olsalar da sokakların üstleri ve dükkânların tamamen ahşap olması nedeniyle Kapalıçarşı'nın yangınlardan kurtulması pek mümkün değildi.
BÜYÜK YANGINLAR ÇARŞIYI HARABEYE ÇEVİRMİŞTİ
◾ Öyle ki 1515'te gerçekleşen yangın, Eski Saray duvarına kadar dayanmış ve Bezzâzistan ile çevresi tamamen yanmıştı. 1539 yangınında Zindan Kapısı yakınından çıkan ateş Haliç kıyısı ile yukarılarına kadar uzanmış, bu sırada çarşı yine yangından zarar görmüştü.
📌 1546 yılındaki büyük yangında çarşı tekrar harabeye dönmüş, hatta bazı kaynakların bildirdiğine göre yangın 10 bin dükkânı mahvetmişti.
TAŞ VE TUĞLADAN İNŞA EDİLMESİ EMREDİLDİ
◾ İstanbul'da yangınlara karşı ciddi bir tedbir olarak dükkân ve evlerin ahşap yerine kâgir olarak yapılmaları, Sultan II. Mustafa döneminde gerçekleşti.
📌 Böylece yangınlar seyrekleşti ve verdikleri zarar azaldı.
🔶🔸 Osmanlı'daki sahaflığa dair 10 bilgi
ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE YENİDEN İHYA EDİLDİ
◾ 1894'te gerçekleşen depremde, şehrin birçok yerinde olduğu gibi Kapalıçarşı da büyük hasar gördü. Bitpazarı, Yağlıkçılar, Çadırcılar sokakları ve bunlara açılan dükkânlar enkaz haline geldiler.
📌 Sultan II. Abdülhamid'in emri üzerine başlayan 18 aylık tamirde çarşı yeniden ihya edildi.
KAPALIÇARŞI’YA DOĞRUDAN BAĞLANAN HANLAR
◾ Günümüzde Kapalıçarşı'ya doğrudan bağlanan, yani sadece içeriden girilebilen ve dışarıya kapısı olmayan hanlar şöyle sıralanabilir:
📌 Astarcı, Büyük ve Küçük Safran, Evliya, Sarraf, Mercanağa, Zincirli, Varakçı, Rabia, Kuyumcular ve Yarımtaş.