15 Türk ressamının tuvalinde neşv-ü nema bulan İstanbul
Çalışmalarıyla hem Türk hem dünya sanatına önemli katkılar sunmuş, bazıları uluslararası sanat dünyasında buradakinden daha çok tanınan önemli isimler arasından 15 ressamın eski İstanbul'un semt ve sokaklarını resmettikleri en önemli tablolarını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 24.04.2018
23:32
Güncelleme Tarihi: 25.04.2018
14:56
Çallı kuşağının portre, ölü doğa ve manzara geleneğine bağlı kaldı. Konuları arasında kırsal kesim ve kent görünümleri, günlük yaşam sahneleri, halktan özgün kişilerin tiplemeleri, folklorik düzenlemeler, belgesel , tarihsel nitelikli yapıların yanı sıra değişik Avrupa kentleri İstanbul , Ankara, Bursa, İzmir, Antalya, Kilyos gibi yörelerden sokak, cami, kale içi evleri gibi zengin bir izlenim birikimi yer aldı.
ŞEVKET DAĞ (1876 – 1944)
"Ben bir tabloya başladığım zaman yanımda top patlatsalar, yetmiş yedi mahallenin bekçisi etrafımı sarıp yetmiş yedi davulu hep birden tokmaklasalar umursamam bile. Mesela oturup Kapalıçarşı içinde resim yaparım… Hem de ta ortasında… Düşünün o kalabalığı, düşünün çarşının ortasına kurulup resim yapmayı… Etrafım mahşer olsa aldırış bile etmem. Sanatta utanmak, sıkılmak, pısırıklık etmek mevzuubahis değildir.''
Şevket Dağ, Türk resim sanatında enteriyör (iç mekân) ressamı olarak tanınmıştır. Sanat yaşamı boyunca pek çok manzara, peyzaj ve natürmort temalı yapıtlar üretmiş sanatçının en karakteristik yanını ise iç mekân temalı eserleri oluşturmuştur. Resimlerinde kendine özgü bir imza kullanmıştır. Eserlerini palet ve fırça biçiminde imzalayan sanatçı, Rumelihisarı 'nda bulunan yalısının dış cephesine de palet ve fırça yaptırmıştır.
NACİ KALMUKOĞLU (1898 – 1951)
İstanbul'a göçmen bir Beyaz Rus olarak gelen Naci Kalmukoğlu (Nikolai Kalmikoff ), ülkesinde resim eğitimi almış ve İstanbul'da da hep bir ressam olarak yaşamıştır.
Kalmukoğlu'nun önem verdiği konular arasında tarihi olaylar ve zengin doğa başta gelirdi. Resimlerin arka planlarında, İstanbul'un tarihi semtlerini, Boğaziçi'ni ve Adalar'ı kullandı. Naci Kalmukoğlu'nun sanat akımlarının hiçbirine belirgin bir bağlılığı yoktu.