20. Yüzyılın en önemli yönetmeni ve filmleri
Satyajit Ray, Hindistan'ın ağdalı sineması içerisinde ayrıksı bir yerde durur ve sinemada ajitasyonu geri planda tutar. Filmlerindeki dramı müzikler aracılığıyla kod oluşturarak yahut oyunculuklar üzerinden sunmayı yeğler.
Giriş Tarihi: 10.05.2018
19:27
Güncelleme Tarihi: 10.05.2018
19:35
ARANYER DIN RATRI (DAYS AND NIGHTS IN THE FOREST – 1969)
Kalküta'da orta sınıfa mensup dört arkadaş, Bihar 'ın kırsal bir bölgesindeki ormana tatile giderler. Büyük şehirden geldikleri için kaba, kendilerini beğenmiş, kırsala alışkın olmayan grup, kalacakları yerin bekçisi tarafından da istenmezler.
Şehirli grubun kırsala ayak uydurma süreçleri ve sonrasında aynı yere gelen iki kadınla aralarında yaşanacak olan flörtleşme oyunları, Ray tarafından temiz, sakin, büyülü bir doğa manzarası ile resmedilir.
Film, Jean Renoir 'ın 1936 tarihli kısa filmi Partie de campagne filmiyle aynı hikâyeye sahip olması ve Satyajit Ray'ın, kimi eleştirmenlerce Renoir'ın başyapıtı olan filmi kendi sinema diliyle yeniden kurması sebebiyle de izlenmeye değer.
Karakterler ve mekân arasında süren derin çatışmayı muazzam bir görsellikle aktaran film, Renoir'ın Fransa 'daki ormanını Hindistan'ın kuzeydoğusuna taşır.