20. Yüzyılın en önemli yönetmeni ve filmleri
Satyajit Ray, Hindistan'ın ağdalı sineması içerisinde ayrıksı bir yerde durur ve sinemada ajitasyonu geri planda tutar. Filmlerindeki dramı müzikler aracılığıyla kod oluşturarak yahut oyunculuklar üzerinden sunmayı yeğler.
Giriş Tarihi: 10.05.2018
19:27
Güncelleme Tarihi: 10.05.2018
19:35
Ray'ın sinemasında ajitasyon dozunda verilir, Bollywood filmlerinin alışkın olduğumuz ağlaklıktan mümkün mertebe kaçınılır ve en yerel koşullarda bile en evrensel hikayeler modern bir dille perdeye aktarılır.
1950'lerden itibaren Hindistan'ın gelişim ve dönüşümünü görmek veya ilk kez Hint sinemasıyla tanışmak isteyenler için Satyajit Ray filmleri eşsiz birer kaynaktır.
Sosyal gerçeklikten güçlü şekilde yararlanan Ray; zengin kız fakir oğlan klişelerine girmez, senaryolarını cinsellikten olabildiğince sıyırır, çağına göre modern yapımlarla bağnazlığın karşısında durur,
Hindistan gelenekleriyle çatışma riski taşımasına rağmen kadını ön plana çıkarır, özgür düşünceye verdiği önemi filmlerine yerleştirdiği karakterler aracılığıyla dışa vurur.
Ray'ın sinemasında sembol ve metaforlar yalın gerçekliğe, sade anlatıma, sıradan hikâyelere, amatör oyunculara, gerçekçi oyunculuklara ve yaşanmış mekânlara devredilir.