2018 yılına adını veren destan “Troia”
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2018 yılını resmi olarak Troia yılı ilan etti. Aynı zamanda 2018 yılı, Troia'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girişinin yirminci yıl dönümü. Bu sebeple Troia adına sene içerisinde çeşitli aktiviteler gerçekleştirildi.
Giriş Tarihi: 27.08.2018
16:24
Güncelleme Tarihi: 27.08.2018
17:22
2018 Troya Yılı'nda Kale Çanakkale Bisiklet Festivali adıyla düzenlenen "Troya'dan Anadolu'ya Tarihin İzinde Sürüyoruz" temasıyla Mart sonunda yapılan Türkiye'nin en büyük bisiklet festivaline ülkenin çeşitli ilerinden gelen beş bine yakın bisikletçi katıldı.
Su altında en uzun süre kalarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren ilk ve tek Türk Sualtı Sporcusu Cem Karabay, 2018 Troya Yılı için sembolik Troya Atı'nın da yer aldığı bir rekor denemesi gerçekleştirdi. beşinci Dünya rekorunu 2018 Troya Yılı'nın tüm dünyada duyulması için kıran Karabay, 23 Nisan Pazartesi Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda suya girdi, Çanakkale Kara Savaşları'nın 103. yıl dönümü olan 24 Nisan'da su üstüne çıktı. Cem Karabay, 6 metre derinlikte, 2 metrelik sembolik Troya Atı'nda yaşadı ve yeme, içme, uyuma gibi ihtiyaçlarını suyun altında giderdi.
Dünya'dan ve Türkiye'den yüzlerce çocuk, 1. Uluslararası Troya Çocuk Halk Dansları Festivali'nde Çanakkale'de buluştu. . Troya Yılı Uluslararası Çocuk Halk Dansları Festivali'ne; 17 ülkeden 23 ekip ve yurt içinden 10 ilden 10 ekip katıldı. Toplamda 33 ekipten 674 çocuk katılımcı yer aldı
Chicago Üniversitesi Oriental Enstitüsü'ndeki konferansa Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan konuşmacı olarak katıldı. Türkiye'nin Chicago Başkonsolosluğu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen konferansta Aslan, Troya konusunda yürütülen çalışmalar ile 2018 Troya Yılı ve etkinlikleri hakkında dinleyicileri bilgilendirdi.
Çalıştaya Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Müze Müdürü Ali Atmaca'nın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve sualtı çalışmacısı katıldı. Çalıştayda ilin tarihi ve kültürel zenginlikleri, yerel ve uluslararası arenada bilinmesine karşın su kaynaklı zenginliklerin bu alana dâhil olamaması konuşuldu.