2021 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerine verildi
Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan kişilere verilen 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri bugün sahiplerini buldu. Bilim kültür alanında Teoman Duralı, müzik alanında İdil Biret, görsel sanatlar alanında Alev Ebuzziya, sinema alanında Cüneyt Arkın, edebiyat alanında Gürbüz Azak, kaligrafi alanında Etem Çalışkan, sahaflık alanında İbrahim Manav, vefa ödülü alanında ise Kemal Tahir Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne layık görülmüştü. İşte 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin sahipleri…
Giriş Tarihi: 21.12.2021
17:17
Güncelleme Tarihi: 21.12.2021
17:34
Görsel sanatlar alanında; Alev Ebuzziya
Alev Ebuzziya hayatı
➡ Alev Ebuzziya Siesbye; 1938 yılında İstanbul'da doğdu. Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısıdır.
➡ 1987 yılından beri Paris'te yaşayan sanatçının yüksek pişimli gözeneksiz seramikleri Londra Victoria ve Albert Müzesi, Zürih Musée Bellerive, New York Cooper Hewit Museum, Belfast Ulster Museum ve Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi gibi önemli uluslararası müzelerde sergilenmektedir.
➡ 1956 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde heykel bölümünde eğitim aldı. 1958 yılında Almanya'ya gitti. 1960 yılında yurda döndü ve 1962'ye kadar Eczacıbaşı seramik fabrikasında tasarımcı olarak görev aldı.
➡ 1969 yılında Kopenhag'da kendi seramik atölyesini kurdu.
➡ 1981 yılında Danimarka Kraliyet Akademisi üyeliğine seçildi. 1986 'da Paris'te açılan Uluslararası Sanat Sergisi'nde Danimarkayı temsil etti. 1982 'de Tagea Brant Ödülü alan Ebuzziya, 1983 yılında Eckersberg Madalyası'na layık görüldü.
➡ Eserleri Londra Victoria ve Albert Müzesi, Zürih Musée Bellerive, New York Cooper Hewit Museum, Belfast Ulster Museum ve Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi gibi dünyanın sayılı müzelerinde sergilenmektedir.
Sinema alanında; Cüneyt Arkın
Cüneyt Arkın hayatı
➡ Cüneyt Arkın veya gerçek adıyla Fahrettin Cüreklibatır , sinema oyuncusu, senarist, yapımcı, yönetmen ve doktordur.
➡ Arkın, 1963'te Halit Refiğ'in teklifiyle sinema oyunculuğuna başladı ve 2 yıl içinde en az 30 film çevirdi.
➡ 1964 yılında oynadığı Gurbet Kuşları filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkın'ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ'in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi. Bu dönemde İstanbul'a gelen Medrano Sirki'nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini Malkoçoğlu ve Battalgazi serilerinde beyaz perdeye aktararak Türk sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi. Birçok farklı türde karaktere can verdi. Kariyeri boyunca westernden komediye, macera filmlerinden toplumsal filmlere kadar değişik türde filmler çekti.
➡ Oyunculuğun yanı sıra televizyon izlenceleri sunmuş ve kısa bir süre gazetelerde sağlıkla ilgili köşe yazarlığı da yapmıştır.
Edebiyat alanında; Gürbüz Azak
Gürbüz Azak hayatı
➡ 1938 doğumlu Türk yazardır. Denizli'nin Acıpayam ilçesi doğumludur. Denizli Lisesi'nde okuyan Azak bir müddet İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü'ne devam etti. Lakin okulu bitirmeyen Azak, grafiker olarak gazeteciliğe adım attı.
➡ Gazetecilik, yazarlık ve ressamlıkla ilgilenen Gürbüz Azak renkli ve hareketli bir yaşama şahit oldu. Bine yakın kitabın kapağını çizdiği gibi fıkra yazarı, yılın yazarı ve yılın ressamı gibi ödüller aldı.
Gürbüz Azak kimdir?
Kaligrafi alanında; Etem Çalışkan
Etem Çalışkan hayatı
➡ Etem Çalışkan, 1928 'de Tarsus'un Göçük köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Mersin'de tamamladı. Yüksekögrenimini İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Afiş Bölümünde yaptı.
➡ İlk işi, gazete için Jane Eyre filminin fotoğraflarının üstüne konuşmalar ve anlatım yazmak oldu. Bu çalışma, Türk basınındaki ilk fotoroman yayınıydı.
➡ Kültür Bakanlığı'nın siparişi üzerine üç yıllık bir çalışma sonucunda Atatürk'ün iki ciltlik Nutuk adlı eserini el yazısıyla yazdı.
➡ 2005 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Burhan Felek Ödülü ile ödüllendirildi.
Sahaflık alanında; İbrahim Manav
İbrahim Manav hayatı
➡ İbrahim Manav, İstanbul Vefa'da doğdu. Babası manavdı. Kendisi Naki Bora'nın etkisiyle 10 yaşında Sahaflar Çarşısı'nda İsmail Dilmen'in yanında çıraklığa başladı. 1960'larda ustasının dükkanını satın alarak kendi işini yaptı. 1965'ten sonra Beyoğlu'ndaki mezatlarda münadilik yaptı. Günümüzde Sahaflar Çarşısı'nın son temsilcileri arasında gösterilmektedir.