Arama

8 ünlü tablo ile Osmanlı’da gündelik yaşam

Osmanlı toplum hayatı, her bir ferdine verdiği anlam ve değer ilişkisi üzerinden inşa edilmiş huzur temelli bir yapıdır. Peki buradan yola çıktığımızda, Osmanlı'da sosyal yaşam nasıldı? Sizler için, İngiliz ressam John Frederick Lewis'ten, Türk ressam Osman Hamdi Bey'e; Fransız ressam Jean Baptiste Hilaire'den, Osmanlı sarayının son ressamı olarak bilinen Fausto Zonaro'ya kadar Osmanlı'nın gündelik yaşamını resmeden ressamları derledik.

  • 7
  • 8
ELÇİ ALAYI - JEAN BAPTISTE VANMOUR
ELÇİ ALAYI - JEAN BAPTISTE VANMOUR

Osmanlı'da cuma günleri hafta tatilidir. Bütün resmi daireler kapalı olurdu. Halkın çoğu yeni elbiseler giyerek cuma namazına giderdi. Bilhassa Eyüp Sultan Camii çok kalabalık olurdu. Ayrıca Osmanlı padişahlarının cuma namazlarını kılmak üzere, merasimle camiye gitmelerine "Cuma Alayı" veya "Cuma Selamlığı" adı verilirdi. Padişahlar, başta Ayasofya olmak üzere Süleymaniye, Bayezid, Sultan Ahmed ve Eyüp Sultan gibi selatin camilerinde, inceden inceye teşrifat kurallarına bağlanmış bir merasimle cuma namazlarını eda ederlerdi.

*Tabloda, Avrupalı bir elçi heyetinin Osmanlı görevlileri eşliğinde Pera sırtlarından geçişi betimlenmiştir. Galata Mezarlığı'nın yanından geçen beyaz atlı elçi, ön planda, merkeze yakın bir konuma yerleştirilmiştir. Tablo, Vanmour'un sergide yer alan ve aynı elçinin kabul töreninin aşamalarını gösteren bir resim dizisinin parçasıdır. Yeniçerilerden oluşan bir bölük önden gitmekte, solda alayın geçişini izleyen halktan bir grup insan, arka planda da yelkenlilerle kaplı Haliç, Süleymaniye Camisi ve Bozdoğan Kemeri görülmektedir. Sol alt köşede, bir taş üstünde, Vanmour pinxit biçimindeki imza seçilmektedir.

  • 8
  • 8
SATRANÇ OYNAYAN İKİ ADAM - OSMAN HAMDİ BEY
SATRANÇ OYNAYAN İKİ ADAM - OSMAN HAMDİ BEY

Osmanlı toplumunda çeşitli meslek ve görev grupları vardı. Toplum içinde insanlar değişik gelir düzeylerine sahipti. Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda oldukça önemli rol oynamış olan ahiler, özellikle zanaat hayatını organize etmişlerdir. Ahilik, Osmanlılardan önce kurulmuş bir esnaf ve sanatkâr teşkilâtı idi. Belirli kurallara göre çok düzenli bir çalışma gösteren ahilik dürüstlük, çalışma ve yardım esası üzerinde kurulmuştur.

*Sanatçı burada satranç oynayan iki kişiyi resmetmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN