Ağustos ayı kültür sanat etkinlikleri 2019
Dünyanın en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, uzunca bir dönem dünyanın merkezi olmuş İstanbul'da, gezilecek ve görülecek çok fazla yer, yapılacak çok fazla aktivite var. Bu aktiviteler sadece İstanbul'da kalmamakla birlikte Türkiye'nin birçok yerinde de devam ediyor. Sizler için Ağustos ayı içindeki sanat etkinliklerinden, müziğe kadar yaz tatilinizi zenginleştirecek aktiviteleri derledik.
Giriş Tarihi: 01.08.2019
16:50
Güncelleme Tarihi: 01.08.2019
16:59
NURİ BİLGE CEYLAN BAKSI’DA
Baksı Müzesi, 1 Mayıs – 25 Ağustos tarihleri arasında yönetmen, senarist ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan'ın "Nuri Bilge Ceylan Baksı'da" sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi Ceylan'ın 2003-2013 yılları arasında ürettiği fotoğraflarının bulunduğu iki bölümden oluşuyor. Babamın Dünyası ve Sinemaskop Türkiye serileri izleyicilere olağanüstü bir görsel şölen sunuyor.
Sergi Nuri Bilge Ceylan'ın sinema ile fotoğraf dünyası arasındaki geçişkenliliğin ve çok katmanlılığın bir kutlaması düşüncesi üzerine şekilleniyor. Ceylan, sinemasındaki gibi fotoğraflarında da yaşamı bir zamanlar katmanı olarak anlatıyor. Sanatçının yakın ilişki kurduğu kırsal, kırsal bir alanda var olma kararlılığı taşıyan sergisi Baksı Müzesi'nde ziyaret edilebilecek.
İPLİKTEN ÇÖZÜLENLER: TEKSTİLDE KÜRESEL ANLATILAR
İstanbul Modern 22 Şubat – 18 Ağustos 2019
Tekstil malzemesi kullanarak estetik ve kültürel anlatılar meydana getiren uluslararası 25 çağdaş sanatçının nesne, resim, yerleştirme ve videolarını bir araya getiren "İplikten Çözülenler" , 16 Temmuz'dan itibaren Türkiye'den sanatçıların yapıtlarıyla devam ediyor. Almanya'nın köklü sanat kurumu Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ve İstanbul Modern işbirliğiyle gerçekleştirilen "İplikten Çözülenler" kişisel ve estetik anlatılar ile küreselleşmiş dünyanın toplumsal ve ekonomik olguları arasında tekstil malzemeleriyle ilişkiler kuran sanatçılara eğiliyor. Sergi, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun unutulmaya yüz tutan yazmacılık geleneğini yeniden hayata geçirme serüveninden Burhan Doğançay'ın Aubusson atölyelerinde dokunan duvar halılarına, dokumanın çok yönlü bir sanatsal ifade aracı olarak sunduğu farklı olanakları içeren pek çok hikâyeye yer veriyor.
İstanbul'u anlamak için görülmesi gereken 10 mekan dosyamıza buradan ulaşabilirsiniz.
İKİ ARŞİV, BİR SEÇKİ: ARA GÜLER'İN İZİNDE İSTANBUL
29 Mayıs - 17 Kasım 2019
İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, "İki Arşiv, Bir Seçki: Ara Güler'in İzinde İstanbul" adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. İstanbul Modern ve Ara Güler Müzesi işbirliğiyle hazırlanan, iki kurumun koleksiyon ve arşivinden ortaya çıkan sergi, kentin 20. yüzyılın ortasından bu yana yaşadığı değişimi ve bu değişimin sonucu ortaya çıkan kolektif belleğin oluşumunda Ara Güler'in (1928-2018) fotoğraflarının rolünü görünür kılmaya çalışıyor. Ara Güler'in farklı dönemlerde basılmış, her biri imzasını taşıyan çalışmalarını bir araya getiren sergi, İstanbul Modern Fotoğraf Koleksiyonu ve Ara Güler Müzesi arşivindeki çeşitli karanlık oda baskısı, obje ve efemeraya da yer veriyor.
Turgut Uyar'ın İzinde: "Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde"
8 Mart 2020
Sergi, şair Turgut Uyar'ın "Söylenir ve yarım kalır / bütün aşklar yeryüzünde" dizelerinden alınan esinle hazırlandı. Sergide, uluslararası çağdaş sanatın farklı eğilimlerini bir araya getirirken, günümüz koşullarının sanatçılarda hangi estetik arayışları tetiklediğini sorgulanıyor. Ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarda yaşanan küresel gelişmelerin sanata etkisini farklı coğrafyalardan sanatçıların üretimleri üzerinden okuma imkanı veren sergi, çağdaş sanatın dijital anlatım tekniklerini kullanarak sunduğu yeni görselliğin katılımcı ve deneysel yanına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Turgut Uyar'ın, etkisini yazıldıktan 50 yıl sonra bile kaybetmemiş, insan odaklı bakış açısını savunan dizelerinin izini süren sergide, şiir hem yol gösterici hem de ezber bozucu bir kimlikle değerlendiriliyor.
ARALIKTAN BAKMAK: MEŞRUTİYET CADDESİ’NDEN BİR KESİT
20 Mart - 21 Eylül 2019
İstanbul Araştırma Enstitüsü, "Aralıktan Bakmak: Meşrutiyet Caddesi'nden Bir Kesit" başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, sosyal, ekonomik ve fiziksel çok boyutlu bir dönüşüm geçiren Pera'dan bir kesiti konu ediniyor. Pera Müzesi'nin bulunduğu tarihi yapılar arasındaki bölgeye odaklanan sergi Rossolimo Apartmanı'ndan Büyük Londra Oteli'ne, Pera Palas'tan Odakule'ye, Bristol Oteli'nden Tepebaşı Tiyatrosu'na birçok tarihi yapıyı mercek altına alıyor. Döneme ait fotoğraf ve belgelerin bir araya getirildiği sergide ayrıca İstanbul'un 19. yüzyıl sonunda önemli otellerinden biri olan ve bugün Pera Müzesi olarak kullanılan Bristol Oteli'ni sanal gerçeklik teknolojileri aracılığıyla deneyimleme fırsatı da bulunuyor.