Arama

Anadolu’da tarihe iz bırakan 5 ilk

Binlerce yıllık insanlık tarihinin izlerini taşıyan Anadolu, adeta bir açık hava müzesidir. Bu toprakların her köşesinde farklı medeniyetlere ait zengin kültürel varlıklar ile süslüdür. Dünya tarihini etkiyen birçok ilk Anadolu coğrafyasında ortaya çıktı. Sizler için, inşa edilen Türk camisinden dünya tarihini değiştiren yerleşim yerine kadar Anadolu'da iz bırakan 5 ilki derledik.

◾ Yağıbasan Medresesi'nin inşa edilmesi, Müslüman Türklerin Anadolu'ya hâkimiyeti sürecinde ilk ilmi geleneğin başlaması anlamına gelir.

◾ Tıp eğitiminin yanı sıra Yağıbasan Medresesi'nde yapılan ilk çalışmalar astronomi ve matematik alanına aitti.

İslam uygarlığındaki astronomi çalışmaları

◾ Osmanlı medrese sisteminin kurucu olarak kabul edilen Dâvûd-i Kayserî, Niksar Yağıbasan Medresesi'nde 13 yıla yakın eğitim aldı.

◾ Yağıbasan, Horasan'daki ilim geleneğinin Osmanlı'ya taşımasında bir köprü görevi gördü.

Osmanlı'nın ilk müderrisi Davud-i Kayseri

  • 8
  • 19
İLK YERLEŞİM YERİ: GÖBEKLİTEPE
İLK YERLEŞİM YERİ: GÖBEKLİTEPE

◾ Dünyanın bilinen en eski yapısı olan Göbeklitepe, 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihini değiştirdi. Keşfiyle medeniyet tarihi hakkında bilinen tüm bilgilerin gözden geçirilmesine neden oldu.

◾ Göbeklitepe, MÖ 10 bin yıl önce insanların henüz yerleşik hayata geçmediği, avcı olarak yaşadığı bir dönemde inşa edildi.

İnsanlık tarihini yeniden yazdırabilecek öneme sahip olan Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın merkez Haliliye ilçesinin, kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulundu.

Tarihin akışını değiştiren keşif

◾ Tarihi yaklaşık 12 bin yıl öncesine dayanan Göbeklitepe, insanların avcılıkla uğraştığı yerleşik hayata henüz geçilmediği bir dönemde inşa edildi.

◾ Tarihi bilgilere göre böyle bir yapının inşa edilebilmesi için ilk önce insanların barınak yapmayı öğrenmesi, ardından tarımla uğraşmaya başlayarak yerleşik hayata geçmesi gerekiyordu. Yerleşik hayata geçmemiş ilkel avcı toplumlarında inancın yerinin olmadığı düşünülüyordu. Fakat Göbeklitepe, bu ezberi bozdu.

  • 10
  • 19

◾ Yapılan araştırmalarla henüz yerleşik hayata geçmeyen insanların ileri düzeyde mühendislik zekâsına sahip olduğu ve heykelleri işleyebilecek nitelikle bir estetik anlayışı olduğu anlaşıldı.

◾ İnşa sürecinde henüz kullanılabilecek alet ve edevatın olmadığından dolayı, yapıyı oluşturan tonlarca ağırlıktaki taşların taşınabilmesi için çok sayıda insanın ve yük hayvanının gücünden yararlanıldığı düşünülüyor.

Tarihin sıfır noktası

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN