Arama

Anadolu'nun içli sesi: Aşık Veysel

Anadolu coğrafyası asırlardır pek çok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle zengin bir birikime sahiptir. Belki de bundan dolayı ülkemizin duygu dünyasını en iyi yansıtan cümleler, Anadolu'da yetişen insanlarımızın kaleminden çıkar, dillerinden dökülür. Bu şahsiyetlerden biri de yakın tarihimizin usta ismi Aşık Veysel'dir. İşte olağanüstü yaşam hikayesi ve yüreğinden çıkan sözleriyle büyük ozanın hayatı...

🔷 Saz çalmak ve türkü söylemekten iyice hoşlanan Veysel, her aşık gibi bir süre ustalarının şiirleriyle sazının tellerine vurur. Yavaş yavaş ünlenen Veysel'i köyünün dışına çıkararak edebiyat dünyasına tanıtan kişi, Ahmet Kutsi Tecer olur.

🔷 5 Ocak 1931 yılında Tecer'in düzenlediği Sivas Aşıklar Bayramı'na katılan on beş aşıktan biri Aşık Veysel'dir. Genç ozan bu tarihten sonra elinde sazı, dilinde şiirleriyle tüm yurdu dolaşmaya başlar.

🔷 Sivas'ta on yaşında başlayan türkü hayatı içli şiirleri ve kendine özgü yorumuyla tüm Türkiye'ye yayılır. 1952 yılında şair adına İstanbul'da büyük bir program düzenlenir

🔷 Köy enstitülerinde saz öğretmeni olarak da görev yapan Aşık Veysel, ilk şiir kitabı Deyişler'i 1944 yılında Ankara'da yayımlar. Bütün şiirlerini bir araya getirdiği "Dostlar Beni Hatırlasın" ise son kitabıdır.

Sivas'taki Selçuklu mührü: Gök Medrese

🔷 Türkiye Büyük Millet Meclisi 1965 yılında usta ozana "ana dilimize ve millî birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü" özel bir kanunla aylık bağlar.

🔷 Aşık Veysel'in hayatı beyaz perdeye de aktarılır. Yönetmenliğini Metin Erksan'ın, senaryosunu ise Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yazdığı "Karanlık Dünya" adlı filmde ozanın hayatı anlatılır.

Edebiyatımızdaki ünlü şiirler kimlere yazıldı?

🔷 Aşık Veysel, 21 Mart 1973 yılında doğduğu köy olan Sivrialan'da vefat eder. Köyüne defnedildikten sonra evi ve içindeki eşyaları korunarak müze haline getirilir.

🔷 İrfan ehli Veysel, mezarıyla ilgili şöyle bir vasiyet bırakır: "Mezarıma taş koymayın beton dökmeyin, ben öldükten sonra üzerimde otlar bitsin, çiçekler açsın. Taş kapatır, çimento kapatır, hiç kimse istifade edemez. Benim toprağım da milletime hizmet etsin, oradaki biten otlardan koyun yesin"

Osmanlı mezar taşlarındaki sembollerin sırları

🔷 Şiirlerinde dünya hayatının geçiciliği, ölüm gerçeği, aşk, vefa gibi konuları işleyerek gönüllere dokunmayı başarır. Hem yazan hem çalan hem de seslendiren Aşık Veysel, son yüzyılın en büyük ozanlarından biridir.

🔷Usta ozan, mütevazı kişiliği, doğa ve insan sevgisi, vatan aşkı, Allah (CC) inancı ile örnek bir şahsiyete sahiptir.

Anadolu irfan geleneği nedir? Edebiyatımızdan örnekler...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN