Arama

Anadolu’nun Oxford’u Amasya

Anadolu'nun önemli kültür merkezi ya da Anadolu'nun Oxford'u; şehzadeler şehri ve birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, asırlarca Osmanlı Devleti'ne padişahlar yetiştirmiş bir şehir Amasya… Bu güzide şehrin tarihini, Süheyl Ünver'in de kaleme aldığı 'Amasya Defteri'ndeki notlar ile kısaca derledik.

  • 17
  • 30
Anadolu’nun Oxford’u Amasya

Dârüşşifanın avlu cephesi çeşitlilik gösteren sütunlar ve başlıkları üzerinde yükselen sivri kemerli revaklar, muntazam kesme taştan eyvan kemerleri ve taş yüzeylerle dikey hatların hâkim olduğu izlenimini vermektedir. Yapıda dış cephe tezyinatı olarak başlıca süsleme unsuru, taş işçiliğin ifadelendirdiği portal ve iki yanında yer alan iki dikdörtgen penceredir. Dârüşşifanın portal ve avlu cephesini oluşturan unsurlarda bütünüyle muntazam kesme taş kullanılmıştır. Sütunlar ve sütun başlıkları taştandır. Dış duvarlar ve tonoz örtülerde muntazam olmayan taş örgü görülürken, açılmayı önleyici tonoz kemerlerinde tuğla örgü mevcuttur.

  • 18
  • 30
Anadolu’nun Oxford’u Amasya

Dârüşşifa genel anlamda bir hastahane fonksiyonuna sahipti. Yapının bîmarhane olarak tanınması, burada sadece akıl hastalarının bulunduğu düşüncesinden kaynaklanmıştır. Dârüşşifa başlangıçta olduğu gibi sonraları da uzun süre bir tıbbî müessese halinde çalışmıştır. Cerrâhiyye-i İlhâniyye'nin müellifi Sabuncuoğlu Şerefeddin b. Ali'nin burada hekimlik ve cerrahlık yaptığı, aynı müellifin Mücerrebnâme adlı eserinden öğrenilmektedir.

Bugün restore edilmiş ve çevresinde yeşil alan düzenlemesi yapılmış durumda olan bina halkın ziyaretine açık tutulmaktadır.

  • 19
  • 30
Anadolu’nun Oxford’u Amasya

GEZİLECEK YERLER

Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi; Amasya Saat Kulesi; II. Bayezid Külliyesi; Hatuniye külliyesi; Çilehane (Dervişlerin kırk gün kırk gece dünyevi meselelerden uzak inzivaya çekildikleri bilinen binadır ve aynı zamanda camiidir); Fethiye Camii, Bayezid Paşa Camii, Merzifon Kara Mustafa Paşa Camii, Saraçhane Camii, Şirvanlı, Yögüç, Gümüşlü Camii, Hızır Paşa; Merzifon ve Gümüşhacıköy Bedestenleri; Aynalı Mağara, Yedikır Baraj Gölü (Yedikuğular Kuş Cenneti); Kapı Ağa Medresesi, Çelebi Mehmet, Gök ve Haliliye Medreseleri; Darüşşifa Bimarhanesi…

  • 20
  • 30
Anadolu’nun Oxford’u Amasya

AMASYA'YA ULAŞIM

Uçakla: 125 km uzaklıkta olan Samsun, havayolunu ve sonrasındaki kara yolu hattını kullanarak 1 saat 30 dk. Amasya merkez bölgeye ulaşılabiliyor. 46 km uzaklıkta olan Merzifon hava yolunu sadece İstanbul hattı için bölgeye ulaşımda kullanılabilir. Sonrasında 30 dk. sürecek olan kara yolunu kullanarak merkez bölgeye ulaşabilirsiniz.

Trenle: Tokat, Sivas ve Samsuna ulaşım sağlayan demir yollarını da size uygunsa merkeze ulaşmak için kullanabilirsiniz.

Denizden: Samsun Limanını kullanarak da merkez bölgeye ulaşmanızda mümkün farklı bir seçenek olarak. (Şehzadeler şehri Amasya, İndigo dergisi)

  • 21
  • 30
Anadolu’nun Oxford’u Amasya

SÜHEYL ÜNVER'İN 'AMASYA DEFTERİ'NDEKİ NOTLAR

"… Şu dünyada çok şey boşa gidiyor, debdebe, saltanat sürme iptilaları, zenginlik, refah ve saadet ve türlü türlü cazip şeyler başta gelmek şartıyla. Yalnız bir şey boşa gitmiyor, o da çalışmak. Hele onun mahsulleri, böyle zamanı gelince aranıyor. Ebedi bahtiyarlığa ermek de bu. Esersiz bir insan iki defa ölüyor ve ne kadar âlim farz edilse bile unutulup gidiyor. Ebedi bahtiyar adam toprağa gömülen değil, yazdıklarının içine girebilendir."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN