Anadolu'nun yüzyıllık geleneği: Kürsübaşı
Gelenekler medeniyetlerin kurulduğu ilk günden itibaren süregelen, bir toplumun kimlik ve kültürünü yansıtan ögeler bütünüdür. Sözlü kültürün yansıması olan kürsübaşı geleneği ise kadim Harput'un mirası olarak yaşatılır. Harfana, oda sohbetleri, sıra gecesi gibi isimlerle de anılan adet, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alır. Peki, Anadolu'da asırlardır yaşatılan kürsübaşı geleneği nedir?
Giriş Tarihi: 12.10.2023
15:42
Güncelleme Tarihi: 12.10.2023
15:52
KÜRSÜBAŞI YEMEKLERİ
🔸 Kürsübaşı geleneğinde yemekler, püsün olarak adlandırılan imece usulüyle hazırlanarak sofralara gelir. Katılımcıların her birinin farklı yiyecek getirmesi şeklinde icra edilir. Aynı zamanda gün içerisinde püsün için katılımcılardan toplanan paralarla da ikramlıklar hazırlanır.
🔸 Toplantının gerçekleştiği evin sahibi, hazırladığı kuruyemiş ve meyveleri kürsünün üzerine koyar. Sohbete bu kuruyemiş ve meyveler eşlik ederken içecek olarak çay, kahve, ayran, koruk şerbeti, bazen de nar şerbeti ikram edilir.
KÜRSÜBAŞI OTURMA DÜZENİ
🔸 Bu meclislerdeki oturma şekli yaşlı ve bilge kişilerden genç ve daha toy insanlara doğru sıralanır. Misafirler ise başköşeye oturtulur.
🔸 Mecliste ilk söze yaşlı bilgeler başlar, toplum meselelerine değinilir. Küsler barıştırılır, sıkıntısı olanların dertlerine çareler aranır. Davacı ve davalılar dinlenerek bir karara varılır. Kur'an-ı Kerim'den bir bölüm okunarak dualar edilir. Ardından meşk bölümüne geçilir.
🔸 Belirli kurallar çerçevesinde gerçekleşen mecliste meşk esnasında, kimse yiyip içemez ya da konuşamaz. Ayrıca etrafta uluorta dolaşılmaz, ikramlar ise ara verildiğinde yapılır, ihtiyaçlar görülür. Eğer ortamdan ayrılmak isteyen olursa izin alarak çıkabilir.
Müslüman ülkelerde Ramazan gelenekleri: Türkmenistan
DÜNYA KÜLTÜR MİRASI
🔸 Elazığ kültürünün bir yansıması olan kürsübaşı geleneği, 2010 yılında UNESCO'nun Dünya Kültür Miras Listesi'ne eklenerek somut olmayan kültürel miras değeri taşır.
🔸 Harput'ta doğarak yüzyıllardır süren geleneğin bu listeye eklenmesi, kadim kültürü ve kimliği korumak, nesiller boyu aktarmak için oldukça önemlidir.