Arama

Anadolu'ya Selçuklu'dan miras 5 medrese

Cacabey Medresesi'nin, dünyadaki ilk gözlemevi olduğunu biliyor muydunuz? Ya da Çifte Minareli Medrese'nin Anadolu'nun en büyük medresesi olduğunu? İslam coğrafyasındaki ilmi ve kültürel mirasın Osmanlı'ya aktarılmasında önemli bir köprü olan Selçuklular'dan yadigâr 5 önemli medreseyi sizler için derledik.

  • 15
  • 20
Gök Medrese
Gök Medrese

Taç kapının üstünde de firuze üzerine mor harflerle "Ali" ismi yazılmış çini bir mühüre rastlanmaktadır. Süslemeleri içinde bazı arabesk motifler de görülen Gökmedrese, gerek mimarisi gerekse tezyinatı ile Anadolu Selçuklu sanatının en ilgi çekici örneklerinden biridir. Selçuklu mimarisinin bütün karakteristik özelliklerini bünyesinde taşımaktadır.

  • 16
  • 20
Gök Medrese
Gök Medrese

Giriş bölümünün medrese olarak kullanılmasından ve bitişiğinde yer alan türbenin mor firuze rengi çini ve sırlı tuğlalarla süslenmiş olmasından dolayı bu adla anılan yapıya ''Torumtay Camii''de denilmektedir.

Yapıldığı tarihten itibaren dini ilimlerin tahsil edildiği medrese olarak hizmet verdiği bilinen bina, 1926 yılında müzeye dönüştürüldü.

  • 17
  • 20
İnce Minareli Medrese
İnce Minareli Medrese

Konya ilindedir.

Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus devrinde, Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi öğretilmek üzere 1264 yılında inşa ettirildi.

Konya'da avlusunun üzeri kubbeyle örtülü üç medreseden biri olan yapı Sâhib Ata Dârülhadisi adıyla anılmaktadır. Medreseye bitişik olarak yapılan mescidin cephe üzerinde yer alan sırlı tuğlalarla süslenmiş minaresi yapıya, ''İnce Minareli'' adının verilmesine sebep oldu.

  • 18
  • 20
İnce Minareli Medrese
İnce Minareli Medrese

Doğusunda yer alan taç kapı, Selçuklu Devri taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasındadır. Cepheden bakıldığında fark edilemeyen bu mekân, binanın esas eyvanı için simetri teşkil etmektedir.

Kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmıştır. Kubbe kasnağında kûfi yazı ile "Ayet-el Kürsi'' ve El-Mülkü-Lillâh" yazılıdır.

  • 19
  • 20
İnce Minareli Medrese
İnce Minareli Medrese

Klasik formların dışında oluşuyla dikkat çeken kapı, Anadolu'da Selçuklu döneminde yapılmış en ihtişamlı taç kapılardan biridir. Dışta köşelerde iri bir düğümle bağlanan üçlü kaval silmelerle, cephede ise kıvrık dallı rûmîli, geometrik, Feth sûresinin yazılı olduğu kitâbe kuşağından oluşan üç bordürle iki yandan sınırlandırıldı.

Karatay Medresesi'ne göre çok sadeleştirilmiş olan bu iç mekân, taç kapının zenginliğiyle âdeta tezat teşkil eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN