Arama

Anıların koleksiyona yansıması: Efemera

İnsan, anılarıyla nefes alır, onlarla hayata tutunur. Yaşadığı, gördüğü ve hissettiği duyguları unutmak istemez aksine hatırına geldikçe mutlu olur. Bir akşamüstü gidilen bir tiyatronun bileti, mola için durak kabul edilen tatlıcıdan alınan işlemeli mendil, belki de sevdiklerinize gönderdiğiniz bir kartpostal. Bunlar saklandıkça kıymetlenir, baktıkça yer edinir hafızamızda... İşte, bu efemera koleksiyonerliğidir. Siz de bunu bir hobi olarak görüyorsanız bir efemeristsiniz demektir.

EFEMERA KOLEYSİYONERLİĞİ

🔸 Pepys, yaşadığı yıllarda farklı ilgi alanlarında biriktirdiği tiyatro biletleri, kartpostallar ve broşürleriyle ilk genel efemeristlerden biri olarak kabul edilmektedir.

🔸 Şüphesiz 16. yüzyılda bu koleksiyonerliğin en gelişmiş olduğu yerler Samuel'in yaşımını sürdüğü Britanya ve Birleşik Krallık'tır. Bu anlamda efemara için, Oxford Üniversitesi'ndeki John Johnson Koleksiyonu büyük önem taşımaktadır.

GÜNLÜK YAŞANTININ BİR PARÇASI

🔸 Efemaranın ortaya çıkışı daha çok insanların günlük hayatlarından geriye, somut ve yaşantılarının bir parçası olan eşya bırakmaktır. Bu bir nevi, efemeristlerin günlük tutmasıyla eş değerdir.

🔸 Böylece geçmişi 14. yüzyıla kadar uzanan efemera, başta tamamen bir uğraş olarak doğar ve sahipleri haricindeki kimselerden değer görmez.

Ali Emiri'nin kitap sevgisi

TARİHİ BİR KAYNAK

🔸 20. yüzyılın ikinci yarısına geldiğinde bu durum tamamen değişir. Çünkü efemeraların, araştırma konuları için ihtiyaç duyulan kaynak eksikliğini ortadan kaldırabilecek potansiyele sahip olduğu anlaşılır. Sonuç olarak da bu belge türü araştırmacılar için vazgeçilmez kaynaklar arasına girer.

🔸 Bunun sonucunda ise kütüphaneler başta olmak üzere arşivler ve müzeler, yapılacak her türlü araştırmaya kaynak olması için derlemeler yapmaya başlar.

TÜRKİYE'DEKİ YANSIMALARI

🔸 Günümüzde oldukça yaygın olan bu hobi dalının Türkiye'deki esintisi, 20. yüzyıldan itibaren hissedilmeye başlanır. Evvela kartpostal koleksiyonerliği ön plana çıkmaktadır.

🔸 Çalışmalar kapsamında Türkiye Pul ve Kartpostal Mübadele Kulübü, 1925 yılında Samsun'da kurulur fakat kısa bir zaman içinde bazı sebeplerden ötürü kapanır.

Eski Türkçeden dilimize miras kelimeler

ÜLKEMİZDEKİ EFEMERA KOLEKSİYONLARI

🔸 İstanbul'da bulunan müzeler, kütüphaneler, arşivler başta olmak üzere tarihi belgelerin muhafaza edildiği her noktada efemera bulunmakta. Zaten gezdiğiniz müze, gittiğiniz kütüphane gibi yerleri düşündüğünüzde muhakkak efemera koleksiyonuna dair görüntüler zihninizde canlanır.

🔸 Atatürk Üniversitesi Seyfettin Özege Kitaplığı, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Beyoğlu Belleği Arşivi, Salt Araştırma, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve İstanbul Modern Sanat Müzesi ülkemizin seçkin efemera koleksiyonlarını bünyesinde barındırır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN