Antalya'nın simgesi: 8 asırlık Yivli Minare
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve Türk mimarisinde benzeri olmayan, firuze renkli çinilerle bezeli Yivli Minare'nin ziyaretçileri, 8 asırlık yolculuğa çıkıyor.
Giriş Tarihi: 04.08.2018
15:53
Güncelleme Tarihi: 04.08.2018
15:54
Turizmin başkenti Antalya'nın simgesi olan Yivli Minare, Antalyaspor'un armasında, pasaportlarda logo olarak kullanılıyor.
Son derece ilginç formuyla dikkati çeken eser, altı kubbeli ibadet mekânı ile Anadolu'daki çok kubbeli cami tipinin günümüze ulaşan en eski örneği olarak kabul ediliyor.
2016'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Yivli Minare'nin kalıcı listede yerini alması için Vakıflar Bölge Müdürlüğünce çevre düzenlemesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor.
"5 VAKİT EZAN SESİ YANKILANIYOR"
Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, yaptığı açıklamada, Yivli Minare'nin Türk İslam varlığını gösteren 8 asırlık en önemli vakıf eseri olduğunu söyledi.
Türkler'in İran üzerinden Anadolu'ya gelirken kendi medeniyetini de getirdiğini aktaran Coşar, "Minarenin sanatsal özelliklerine baktığımızda İran, Türkistan geleneğinin yansıtıldığı önemli bir vakıf eseri. 8 asırlık bir eser. Çeşitli zamanlarda restorasyonlardan geçmiş." dedi.
Coşar, 1930'lu yıllardaki resimlerine bakıldığında minarenin petek (şerefe ile külah arasındaki bölüm) kısmının düştüğünü ancak 1950'li yıllarda restore edildiğini hatırlattı.