Arama

Avrupa’nın ‘Gotik’ eserlerine ilham veren İslam mimarisi

Avrupa'daki Gotik mimari tarzının kökeninin nereden geldiğini biliyor musunuz? Müslüman mimarlar bu eserlerin kaynağının İslam mimarisi olduğunu savunuyorlar. Bu görüşü paylaşanlardan biri de 17'inci yüzyılda yaşayan ve o dönemde 80'in üzerinde mimari proje gerçekleştirmiş olan İngiltere'nin en ünlü mimarlarından Sir Christopher Wren'di. Wren, bu düşüncesini Saracen Teorisi adı ile kaleme almıştı. Peki, bu teori mimari ile ilgili başka hangi ilginç bilgileri içeriyordu?

  • 8
  • 10
AVRUPA’YA MÜSLÜMAN İSPANYA’DAN GEÇEN MİMARİ
AVRUPA’YA MÜSLÜMAN İSPANYA’DAN GEÇEN MİMARİ

Wren, bu mimari tarzın Avrupa'ya Müslüman İspanya üzerinden geldiğini söylüyordu.

Ona göre, Araplar güçlerinin zirvesinde oldukları dönemin tamamını eğitim ve öğrenmeyle geçirdiler: Felsefe, matematik, fizik ve edebiyat okudular.

  • 9
  • 10
MÜSLÜMANLARIN İLMİ AVRUPA’YI ETKİLEDİ
MÜSLÜMANLARIN İLMİ AVRUPA’YI ETKİLEDİ

Okuma aşkı bir kere harekete geçmişti artık. İspanya'ya çok da uzak olmayan her yerde bu müellifler ve onların Yunan yazarlardan Arapçaya, oradan da Latinceye yapılan çevirileri okunuyordu.

Arap fiziği ile felsefesi Avrupa'da yayıldı ve bunlarla birlikte mimari de yayıldı. Birçok kilise Saracen tarzında inşa edilmiş, kimileri de bu tarzdan az ya da çok etkilenmişti.

  • 10
  • 10
AVRUPA’NIN GÜNEY BÖLGELERİ İÇİN OLDUKÇA UYGUNDU
AVRUPA’NIN GÜNEY BÖLGELERİ İÇİN OLDUKÇA UYGUNDU

İklim sebebiyle yapılması gereken uyarlamalar yok denecek kadar azdı. Avrupa'nın güney bölgelerinin çoğunda ve Afrika'da, dar açıklık kullanılan pencerelerin (camın kullanılmasından önce) bina duvarında çok yükseğe koyulması sebebiyle içeride karanlık bir ortam oluşuyordu. Buradaki amaç, güneşin azgın ışınlarından korunmaktı.

Ancak güneşin yağmur yüklü bulutlar arasından zar zor görüldüğü ve daha zayıf etkilerini bile esirgediği daha kuzeydeki enlemler için bu durum uygun değildi.

"1001 İcat - Dünyamızda İslam Mirası" adlı eserden derlenmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN