Arama

Az bilinen İstanbul fotoğrafları ile Osmanlı

Avrupa'da fotoğrafın keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı coğrafyasında fotoğraf yaygınlaşmaya başladı. Osmanlı sultanları bu sırada fotoğraf alanındaki gelişmeleri sıkı sıkıya takip ediyorlardı. Peki, silüetini masmavi boğazıyla süsleyen İstanbul'un bir asır önce nasıl göründüğünü, burada fotoğrafçılığın nasıl geliştiğini biliyor musunuz? Sizler için, az bilinen İstanbul fotoğrafları ile Osmanlı'da fotoğrafçılık hakkında merak edilenleri derledik.

Daguerre çalışmalarına devam eder ve sonunda saatin altına düşen pozlandırma süresiyle bir görüntü elde etmeyi ve bu görüntünün tekrar ışığa çıktığında kararmamasını sağlayan sabitleme işlemini bulur. Fotoğrafın icadı büyük bir ilgi uyandırır ve hızla yayılır.

İlk meraklılar makinelerini alarak ilginç buldukları her yerin fotoğraflarını çekmeye başlarlar. Osmanlı toprakları, özellikle de İstanbul maceraperestlerin ilk odağı olacaktır.

İnsanları etkisi altına alan bu önemli icat, Osmanlı'da yankı uyandırır ve kısa sürede kabul görür. II. Mahmud'un öldüğü yıl ilan edilen fotoğrafın kabulü matbaa gibi geç olmamış, daha kısa sürede benimsenmiştir. II. Mahmud'tan sonra tahta geçen padişahlar da fotoğrafı ve fotoğrafçılığı desteklemiştir.

Özellikle II. Abdülhamid'in fotoğrafa olan merakı sayesinde, bugün Yıldız Koleksiyonu olarak adlandırdığımız 800 albüm, 35 bin fotoğraf gibi paha biçilemez belgeler günümüze ulaşmıştır.

Her şeyden haberdar olmak isteyen Sultan Abdülhamid, bir kısmını ordu bünyesindeki subaylar arasından yetiştirdiği fotoğrafçıları aracılığıyla, hem Osmanlı İmparatorluğu'nda, hem de dünyanın farklı coğrafyalarında olup bitenleri izlemişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN