Arama

Balkanlar'da görülmesi gereken şehirler

Avrupa kıtasının güneydoğusunda bulunan Balkanlar'ın tarihi, kültürü ve doğasıyla öne çıkan on şehrini sizler için derledik.

  • 1
  • 12
SELANİK
SELANİK

Yunanistan'ın ikinci büyük kenti olan Selanik, M.Ö 315 yılında Makedonya kralı, Kassandros tarafından kurulan şehir, Makedonya Krallığı'nın yıkılmasından sonra Roma'nın egemenliğine geçti. Birçok işgalden sonra 1387'de Osmanlı'nın egemenliğine girdi. 1912 yılında Balkan Savaşlarına kadar da Osmanlı'nın yönetimindeydi. Bu şehir aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu şehirdir.

  • 2
  • 12
SELANİK
SELANİK

Birçok medeniyete ait tarihi yapı şehrin sokaklarına yayılmış durumda. Yunan yazarın İstanbul'un kızına, İzmir'in ise kız kardeşine benzettiği Beyaz Kule görülmeye değer.

Selanik'in görülmeye değer önemli tarihi yapılarından Selanik Bedesteni, Sultan II. Bayezid'in evkafı olarak 1481-1512 yılları arasında yaptırıldı. Bazı Yunan yayınlarında ilme ve sağduyuya ters düşen bir düşünceyle bu yapının Türk yapısı olduğu inkâr edilmeye çalışılırsa da bina bedesten mimarisinde en yaygın düzen olan, dikdörtgen planlı ve ortasında iki pâye bulunan altı bölümlü ve altı kubbeli tipin bir temsilcisidir.

  • 3
  • 12
OHRİ
OHRİ

Eski bir Osmanlı kaza merkezi olan Ohri Balkanların Safranbolusu olarak adlandırılır. Avrupa'nın en eski ve derin gölüne sahip. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan şehirin köklü bir geçmişe sahip. 6 bin senelik şehirde en derin izi Osmanlı bıraktı. Şehrin birçok yerinde Osmanlı mimari ürünü bulunur. 1 tekke ve 10 cami günümüze kadar ulaştı. Resmi dili Makedonca olan şehrin diğer resmi dili ise Türkçedir.

  • 4
  • 12
PRİŞTİNE
PRİŞTİNE

Kosova'nın 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle başkent olan Priştine, Arnavutçada bozuk mevsim anlamına gelir.

I.Murad Hüdavendigar, Kosova Savaşı'nda bu topraklarda şehit oldu ve türbesi de burada bulunuyor. Savaş zaferle neticelendikten sonra ölenler arasında gizlenen Sırp askeri tarafından hançerlendi. Savaş meydanında padişah olan ilk ve son Osmanlı padişah oldu.

Eski bir Osmanlı kenti olan Priştine'de Osmanlı döneminden kalma birçok yapı bulunur. Türk gelenek ve göreneklerinin hala devam ettiği şehirde, Türkçe bilmeyi aydın kişi olma kriteri olarak kabul ettiklerinden dolayı şehirde pek çok Türkçe bilen kişi vardır.

  • 5
  • 12
SARAYBOSNA
SARAYBOSNA

İsmini Osmanlı döneminde alan şehir, büyük çoğunluğu Bosna-Hersek topraklarında bir bölümü ise Sırp Cumhuriyeti üzerinde kuruldu. Saraybosna Batı ve Doğu Roma İmparatorluğu'nun ayrıldığı nokta olarak konumlanır. Osmanlı döneminde Kuzey'in Şam'ı olarak adlandırılır. Şehir benzer şekilde Osmanlı mirasından birçok güzel yapı ve kültürü barındırıyor. Çok kültürlü olan Saraybosna'da üç büyük dinin mensuplarının ve ibadethaneleri de bulunur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN