Arama

Balkanlar'da görülmesi gereken şehirler

Avrupa kıtasının güneydoğusunda bulunan Balkanlar'ın tarihi, kültürü ve doğasıyla öne çıkan on şehrini sizler için derledik.

  • 5
  • 12
SARAYBOSNA
SARAYBOSNA

İsmini Osmanlı döneminde alan şehir, büyük çoğunluğu Bosna-Hersek topraklarında bir bölümü ise Sırp Cumhuriyeti üzerinde kuruldu. Saraybosna Batı ve Doğu Roma İmparatorluğu'nun ayrıldığı nokta olarak konumlanır. Osmanlı döneminde Kuzey'in Şam'ı olarak adlandırılır. Şehir benzer şekilde Osmanlı mirasından birçok güzel yapı ve kültürü barındırıyor. Çok kültürlü olan Saraybosna'da üç büyük dinin mensuplarının ve ibadethaneleri de bulunur.

  • 6
  • 12
SARAYBOSNA
SARAYBOSNA

1993'deki savaş sırasında kuşatma altında kalan Bosnalıların hayatta kalmasının sebebi Umut-Hayat Tüneli görülmesi gereken yerlerden. Sırp kuvvetler tarafından kuşatılması sonucunda kente yiyecek, ilaç, silah sokmak için dönemin Bosna Hersek devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç ve arkadaşları tarafından yapıldı. Savaş sırasında günde yaklaşık 4 bin kişinin geçtiği bu tünel kuşatmadan çıkmanın tek yoluydu.

  • 7
  • 12
MOSTAR
MOSTAR

Bosna- Hersek'te Hersek bölgesinin en büyük şehri olan Mostar, bölgedeki iç savaş sırasında büyük zarar gördü. Şehre ismini veren Mostar Köprüsü Hırvatlar tarafından yıkıldı. Aynı zamanda savaş sırasında şehrin etnik yapısı da değişti. Müslümanlar Mostar Köprüsü'nün doğusunda, Hırvatlar batısında yaşamaya başladı. Sırpların çoğu ise şehirden ayrıldı.

Şehrin simgesi olan Mostar Köprüsü'nü Mimar Sinan'ın öğrencisi tarafından yapıldı. Yıkılana kadar 427 yıl kullanıldı.

Savaştan sonra zarar gören tarihi yerleri onarı çalışmalarına Avrupa Birliği 15 milyon dolar harcadı. Yıkılan Mostar Köprüsü bir Türk şirketi tarafından yeniden inşa edildi. 2005 tarihinde eski Mostar şehri, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı.

  • 8
  • 12
PRİZREN
PRİZREN

Kosava'da Türk nüfusunun en fazla olduğu yerdir. Osmanlı döneminde Kosova'ya bağlı sancak olan Prizren, Balkanlarda Osmanlı etkisinin en yoğun yaşandığı yerdir. Osmanlı döneminde kalma birçok eser bulunan Prizren Bistrica Köprüsü, Balkanların en yüksek minareli camisi Sina Paşa Camii, Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı Kırık Mescid şehrin görülmeye değer önemli yapılarındandır.

  • 9
  • 12
MANASTIR (BİTOLA)
MANASTIR BİTOLA

Makedonya'nın ikinci büyük şehri olan Manastır, 1382 yılında I. Murad döneminde Timurtaş Bey tarafından Türk topraklarına katıldı. İttikhat ve Terakki'nin en önemli merkezlerinden olan şehir Balkan Harbi sırasında Osmanlı'nın elinden çıktı. Mustafa Kemal Atatürk'ün de askeri eğitimini aldığı Manastır Askeri İdadisi bu şehirde bulunur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN