Arama

Balkanlar'da görülmesi gereken şehirler

Avrupa kıtasının güneydoğusunda bulunan Balkanlar'ın tarihi, kültürü ve doğasıyla öne çıkan on şehrini sizler için derledik.

  • 7
  • 12
MOSTAR
MOSTAR

Bosna- Hersek'te Hersek bölgesinin en büyük şehri olan Mostar, bölgedeki iç savaş sırasında büyük zarar gördü. Şehre ismini veren Mostar Köprüsü Hırvatlar tarafından yıkıldı. Aynı zamanda savaş sırasında şehrin etnik yapısı da değişti. Müslümanlar Mostar Köprüsü'nün doğusunda, Hırvatlar batısında yaşamaya başladı. Sırpların çoğu ise şehirden ayrıldı.

Şehrin simgesi olan Mostar Köprüsü'nü Mimar Sinan'ın öğrencisi tarafından yapıldı. Yıkılana kadar 427 yıl kullanıldı.

Savaştan sonra zarar gören tarihi yerleri onarı çalışmalarına Avrupa Birliği 15 milyon dolar harcadı. Yıkılan Mostar Köprüsü bir Türk şirketi tarafından yeniden inşa edildi. 2005 tarihinde eski Mostar şehri, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı.

  • 8
  • 12
PRİZREN
PRİZREN

Kosava'da Türk nüfusunun en fazla olduğu yerdir. Osmanlı döneminde Kosova'ya bağlı sancak olan Prizren, Balkanlarda Osmanlı etkisinin en yoğun yaşandığı yerdir. Osmanlı döneminde kalma birçok eser bulunan Prizren Bistrica Köprüsü, Balkanların en yüksek minareli camisi Sina Paşa Camii, Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı Kırık Mescid şehrin görülmeye değer önemli yapılarındandır.

  • 9
  • 12
MANASTIR (BİTOLA)
MANASTIR BİTOLA

Makedonya'nın ikinci büyük şehri olan Manastır, 1382 yılında I. Murad döneminde Timurtaş Bey tarafından Türk topraklarına katıldı. İttikhat ve Terakki'nin en önemli merkezlerinden olan şehir Balkan Harbi sırasında Osmanlı'nın elinden çıktı. Mustafa Kemal Atatürk'ün de askeri eğitimini aldığı Manastır Askeri İdadisi bu şehirde bulunur.

  • 10
  • 12
ÜSKÜP
ÜSKÜP

Vardar ovası üzerinde kurulmuş şehir olan Üsküp, Osmanlı mimarisini görebileceğiniz Balkan şehirlerinden. Şehrin en merkezi yerinde 15. Yüzyılda kurulmuş olan Taş Köprü, Eski çarşı, Büyük İskender meydanı görülmeye değer yapılardan.

Geçmişi M.Ö. 4000'e kadar uzanan Üsküp 500 yıldan uzun bir süre Osmanlı hâkimiyeti altında kaldı. Türk, Makedon, Arnavut, Boşnak başta olmak üzere 34 farklı millet burada yaşar

  • 11
  • 12
BELGRAD
BELGRAD

İstanbul ve Atina'dan sonra Avrupa'nın en eski yerleşim yeri burasıdır. Şehir, 115 savaş ve 44 yıkıma sahne oldu. 1521 yılında Osmanlı'nın egemenliği altına giren şehir, 357 yıl Osmanlı idaresinde kaldı. Bu dönemde, Belgrad İstanbul'dan sonra 100.000'den fazla nüfusa sahip Osmanlı'nın ikinci büyük şehri idi. Kent bu dönemde sancak haline getirildi. Devletin zayıfladığı dönemde Sırpların isyanıyla bağımsız oldu. Sırpça Beyaz Şehir anlamına gelen Belgrad, kartpostalları aratmayacak güzelliklere sahip.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN