Arama

Barış Manço’nun şarkı sözlerindeki gizli hazineler 🎵

Barış Manço, 7'den 77'ye herkesin gönlünde taht kurdu. İstanbul'da büyüyen, uzun yıllar Avrupa'da yaşayan ve yaşadığı dönemde "dünyada en fazla ülkeyi dolaşan Türk vatandaşı" olan Manço, ayakları Anadolu kültürüne basan biriydi. Türkçe şarkılar söyledi; şarkılarının 3 yaşından 93 yaşına kadar herkes tarafından dinlenmesini istedi. Sözlerinin pek çoğunda unutulan değerleri hatırlattı; toplumsal konulara, dine, ailenin önemine ve kültürel zenginliğimize vurgu yaptı. İşte, Barış Manço'nun şarkı sözlerindeki gizli hazineler…

  • 3
  • 16
ŞARKI SÖZLERİNE GİZLİ HAZİNELER SAKLADI
ŞARKI SÖZLERİNE GİZLİ HAZİNELER SAKLADI

Barış Manço, müziği için "Ben doğru bildiğini yapan bir insanım. Doğruluk; ister istemez ürettiğin şeylerde kendini gösterir" demişti. Onun bu sözü, müziğinin felsefesini de yansıtır.

Şarkılarından "Her yazdığım besteyi önden bir hikâye, bir kurgu olarak kafamda toparlarım" şeklinde bahsetmişti.

  • 4
  • 16
DİN VE GELENEKTEKİ UNSURLARI ŞARKILARINA İŞLEDİ
DİN VE GELENEKTEKİ UNSURLARI ŞARKILARINA İŞLEDİ

Barış Manço, şarkılarında dini literatürde ve gelenekte yer alan pek çok unsura yer verdi. Tevhid inancı, peygamber hayatları, yaşam, ölüm, ahiret gibi kavramlar onun şarkılarının bir parçasıydı.

Türk toplumunu ayakta tutan değerleri de şarkılarında sık sık zikretti, sözlerine toplumsal mesajlar yükledi.

  • 5
  • 16
‘BUYURUN DOSTLAR, HALİL İBRAHİM SOFRASINA’
‘BUYURUN DOSTLAR, HALİL İBRAHİM SOFRASINA’

Hz. İbrahim, misafir ağırlayan ve sofrasında ikramı bol olan bir peygamberdi. Barış Manço, şarkısında bu kavram ile pek çok metafora yer verdi. Nakarat kısmındaki "Buyurun dostlar buyurun Halil İbrahim sofrasına!" sözüyle insanları davet etti.

"Daha çatal, bıçak, kaşık icat edilmemişken / İsmail'e inen koç kurban edilmemişken" sözleriyle Hz. İbrahim'in Hz. İsmail'i kurban etme hikâyesine değindi. "Nefsine hâkim olursan kurulursun tahtına / çalakaşık saldırırsan ne çıkarsa bahtına!" sözleriyle gözü tok, nefse hâkim olmanın önemine çekti.

Kula kulluk etmemek, haramı bilmemek, para ve ihtişama aldanmamak gibi değerleri şarkıda işledi.

Hz. İbrahim ve oğlu İsmail'in büyük imtihanı

  • 6
  • 16
‘AÇ GÖZÜNÜ DAHA VAKİT ERKEN GÖR ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİNİ’
‘AÇ GÖZÜNÜ DAHA VAKİT ERKEN GÖR ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİNİ’

Paylaşmayı öğütleyen bu şarkıda, manevi olarak kazanç elde edeceğini vurgulamıştı: "Hele destur maşallah bu ne bolluk böyle / Hele destur helalinden kazandıysan söyle / Hele destur gözümüz yok Allah daha çok versin/ Ama paylaş, gel beni dinle, paylaşırsan sevaba girersin."

Şarkının ikinci bölümünde "Hele destur maşallah bu ne iştah böyle / Hele destur yetim hakkım yemedin mi söyle / Hele destur gözümüz yok afiyet şeker olsun / Ama paylaş, gel beni dinle, gariplerin karnı doysun" sözleriyle yetim hakkına dikkat çekmiş ve paylaşmayı nasihat etmişti.

Nakaratta "Aç gözünü daha vakit erken gör şeytanın gör dediğini" sözüyle zararın neresinden dönülse kâr olacağının altını çizmişti.

📌 Nisa suresi, 10. ayet şöyle buyurur: Yetimlerin mallarını haksız olarak yiyenler şüphesiz karınlarına ancak ateş dolduruyorlar. Zaten onlar alevlenmiş ateşe gireceklerdir.

  • 7
  • 16
‘BEN BU YOLA KURBAN OLAM’
‘BEN BU YOLA KURBAN OLAM’

Hayatı "yol" kelimesi ile özdeşleştiren Barış Manço, "Bir gün olur devran döner / Vade gelir yollar biter / Zengin fakir burdan geçer / Kara toprak ver yârimi" dünya yaşamının geçiciliğine işaret etmişti.

"Bir gün elbet dolar çilem / Ben bu yola kurban olam" sözleriyle hayatın bir gün biteceğine ve teslimiyete vurgu yapmıştı.

Barış Manço kimdir? Barış Manço'nun hayatı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN