Barış Manço’nun şarkı sözlerindeki gizli hazineler 🎵
Barış Manço, 7'den 77'ye herkesin gönlünde taht kurdu. İstanbul'da büyüyen, uzun yıllar Avrupa'da yaşayan ve yaşadığı dönemde "dünyada en fazla ülkeyi dolaşan Türk vatandaşı" olan Manço, ayakları Anadolu kültürüne basan biriydi. Türkçe şarkılar söyledi; şarkılarının 3 yaşından 93 yaşına kadar herkes tarafından dinlenmesini istedi. Sözlerinin pek çoğunda unutulan değerleri hatırlattı; toplumsal konulara, dine, ailenin önemine ve kültürel zenginliğimize vurgu yaptı. İşte, Barış Manço'nun şarkı sözlerindeki gizli hazineler…
Giriş Tarihi: 02.01.2021
20:32
Güncelleme Tarihi: 02.01.2023
15:15
‘BUYURUN DOSTLAR, HALİL İBRAHİM SOFRASINA’
Hz. İbrahim, misafir ağırlayan ve sofrasında ikramı bol olan bir peygamberdi. Barış Manço, şarkısında bu kavram ile pek çok metafora yer verdi. Nakarat kısmındaki "Buyurun dostlar buyurun Halil İbrahim sofrasına!" sözüyle insanları davet etti.
"Daha çatal, bıçak, kaşık icat edilmemişken / İsmail'e inen koç kurban edilmemişken" sözleriyle Hz. İbrahim'in Hz. İsmail'i kurban etme hikâyesine değindi. "Nefsine hâkim olursan kurulursun tahtına / çalakaşık saldırırsan ne çıkarsa bahtına!" sözleriyle gözü tok, nefse hâkim olmanın önemine çekti.
Kula kulluk etmemek, haramı bilmemek, para ve ihtişama aldanmamak gibi değerleri şarkıda işledi.
Hz. İbrahim ve oğlu İsmail'in büyük imtihanı
‘AÇ GÖZÜNÜ DAHA VAKİT ERKEN GÖR ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİNİ’
Paylaşmayı öğütleyen bu şarkıda, manevi olarak kazanç elde edeceğini vurgulamıştı: "Hele destur maşallah bu ne bolluk böyle / Hele destur helalinden kazandıysan söyle / Hele destur gözümüz yok Allah daha çok versin/ Ama paylaş, gel beni dinle, paylaşırsan sevaba girersin."
Şarkının ikinci bölümünde "Hele destur maşallah bu ne iştah böyle / Hele destur yetim hakkım yemedin mi söyle / Hele destur gözümüz yok afiyet şeker olsun / Ama paylaş, gel beni dinle, gariplerin karnı doysun" sözleriyle yetim hakkına dikkat çekmiş ve paylaşmayı nasihat etmişti.
Nakaratta "Aç gözünü daha vakit erken gör şeytanın gör dediğini" sözüyle zararın neresinden dönülse kâr olacağının altını çizmişti.
📌 Nisa suresi, 10. ayet şöyle buyurur: Yetimlerin mallarını haksız olarak yiyenler şüphesiz karınlarına ancak ateş dolduruyorlar. Zaten onlar alevlenmiş ateşe gireceklerdir.
‘BEN BU YOLA KURBAN OLAM’
Hayatı "yol" kelimesi ile özdeşleştiren Barış Manço, "Bir gün olur devran döner / Vade gelir yollar biter / Zengin fakir burdan geçer / Kara toprak ver yârimi" dünya yaşamının geçiciliğine işaret etmişti.
"Bir gün elbet dolar çilem / Ben bu yola kurban olam" sözleriyle hayatın bir gün biteceğine ve teslimiyete vurgu yapmıştı.
Barış Manço kimdir? Barış Manço'nun hayatı
‘DÖRT KİTAPTAN BAŞLAYALIM İSTERSEN GEL SÖZE’
Sanatçı, "Sabret, gönül sabret, sakın isyan etme / Bir gün elbet bitecek bu çile, isyan etme" sözleriyle isyan etmemeyi ve sabretmeyi öğütlemişti.
Dört kutsal kitaba "Dört kitaptan başlayalım istersen gel söze / Orda öyle bir isim var ki kuldan öte kuldan ziyade / Onu düşün ona sığın, o senden öte benden ziyade" sözleriyle işaret etmiş; insanın içinde bir güç olduğunu, ona düşünüp ona sığınmanın gerekliliğine vurgu yapmıştı.
📌 Kâf suresi 16. ayette şöyle buyurur: İnsanı biz yarattık ve elbette içinden geçenleri biliriz; sağında solunda oturmuş iki alıcı (yaptığını) alıp kaydederken biz ona şah damarından daha yakınız.
Şarkısında yer alan "Barış isyan eyleme / Yıllar akıp gidiyor / Ömrümün sonbaharında / Fazla vaktin kalmadı / Giden geri dönmüyor / Ömrümün sonbaharında" sözleri ile aynı zamanda geçen zamanın geri gelmeyeceği vurgusunu yapmış, isyan etmemek gerektiğini söylemişti.