Arama

Barok Mimarisinin Osmanlı Coğrafyasında İntibası

Barok olarak bilinen sanat dönemi, on yedinci yüzyılın tamamı ile on sekizinci yüzyılın ilk yirmi yıllık sürecini kapsamaktadır. Barok sanat, on yedinci yüzyıl başlarında papalık Roma'sında özellikleri açıkça belirlenmiş bir üslup olmaktan çok, tüm sanat kollarında görebileceğimiz gibi, bir eğilim, bir zevk kısacası bir moda şeklinde ortaya çıkmıştır.

Barok Mimarisinin Osmanlı Coğrafyasında İntibası

BAROK MİMARİ VE HEYKEL SANATI

Barok üslubu mimari ve heykel sanatını etkilemiştir. Bu üslupta heykel ile mimari yapı birbirine kaynaşmış olarak görülür ve figürlerin hareketleri teatraldir. Bu dönemde yapılan heykeller genellikle şehir meydanlarına, kiliselerin içine, saray bahçelerine, büyük çeşme ve havuzlara süsleme amacıyla yerleştirilmiştir.

Barok Mimarisinin Osmanlı Coğrafyasında İntibası

Heykeller, merdivenler, mimarinin vazgeçilmez ögesi durumunda yapıların içinde ve dışında "Y" şeklinde düzenlenmiştir. Fransa'da Versailles (Versay), Louvre (Luvr) sarayları, Roma'da Trevi Çeşmesi ile İspanya'daki Compestela (Kompestela) Katedrali bu dönemin tanınmış yapılarındandır.

Barok Mimarisinin Osmanlı Coğrafyasında İntibası

Mermer malzemelerin kullanıldığı bu dönem heykellerinde elbise kıvrımları ışık ve gölgeyi oluşturacak şekilde işlenmiştir. Figürlerin genellikle hareketli bir şekilde verildiği heykellerde, yüz ifadelerinde ve vücut hareketlerinde istenilen duygu başarılı bir şekilde verilmiştir. İtalyan sanatçı ve mimar Gian Lorenzo Bernini Barok üslubunun bir simgesidir. Nanova meydanında yer alan Dört Irmak Çeşmesi de Bernini'nin bu üslupla inşa ettiği önemli bir eserdir. Eser de yer alan çeşmeler dünyanın dört büyük ırmağı olan Nil, Rio de la Plata, Ganj ve Tuna'dan ilham alınarak tasarlanmıştır.

Barok Mimarisinin Osmanlı Coğrafyasında İntibası

Barok mimarisi önce İtalya'da daha sonra İspanya ve Portekiz de yapılan yapılarda görülen bir tarzdır. Almanya ile Fransa'yı daha az ölçüde de İngiltere'deki mimariyi etkilemiştir.

Barok Mimarisinin Osmanlı Coğrafyasında İntibası

Bu dönemde yapılarda bazilika (uzunlamasına) planın yanı sıra oval ve yıldız planlar kullanılmıştır. Mimaride hiçbir dönemde olmadığı kadar çok süslemeye yer verilmiştir. Rönesans mimarisinde görülen düz çizgilere karşılık Barok yapılarında girinti ve çıkıntılar, cephelerde dalgalanmalar görülür. Merdivenlerde oval formlar hâkim olmaya başlamıştır. Gotik mimari özellikle vitraylarıyla ünlüdür. Vitraylarda sarı, kırmızı ve mavi renk ağırlıktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN