Beş ayrı yapım dönemi geçiren Kariye Camii ibadete açıldı!
İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Kariye Camii yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi. Hristiyanlık tarihinin resim kitabı olan Kariye (Khora) Kilisesi, manastırın merkezine yapılmış İsa'ya adanmış bir yapıdır. Kiliseye surların dışında kaldığı için "Kırsal alan, kent dışı" anlamına gelen Khora ismi verilmiştir.
Giriş Tarihi: 16.04.2018
23:15
Güncelleme Tarihi: 21.08.2020
11:56
Beş ayrı yapım dönemi geçiren Kariye Camii
Kariye Müzesi olarak anılan yapı, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde büyük bir yapı kompleksi olan Khora manastırının merkezini oluşturan ve İsa'ya adanmış olan bir kilise yapısıdır. Konstantinos surlarının dışında kalması sebebiyle binaya Grekçe "Kırsal alan" ya da "Kent dışı" anlamına gelen "Khora" ismi uygun görülmüştür.
Beş ayrı yapım dönemi geçiren Kariye Camii
MOZAİKLER GÜNÜMÜZE ÇOK AZ HASARLA ULAŞMIŞ
Girişte sizi karşılayan ilk mozaik Pantokrator İsa olur ve bir elinde kutsal kitabı tutarken diğer eliyle takdis işareti yapmaktadır. Fatih Sultan Mehmet zamanında kilise olarak devam etmiş, camiye çevrildiği zaman da tasvirlerin üstü ince bir sıva tabakasıyla örtülmüş. Bu sayede mozaikler günümüze çok az hasarla ulaşmış.
Beş ayrı yapım dönemi geçiren Kariye Camii
Kariye'nin mozaik ve freskleri 14. yüzyıl Bizans resim sanatının son dönemine ait en güzel örneklerindendir. Figür lerin verilişi, detaylandırma , kutsal insanların sıradan insanlarmış gibi anlatımları rönesansla paralel ilerleyen bir Bizans sanatının göstergesidir.
Dış nartekste İsa 'nın hayatı, iç nartekste ise Meryem 'in hayatı kronolojik sıraya göre anlatılmış. Meryem'in İncil'de yer almayan hayat hikâyesi apokriflere dayalı konulardan alınmış. Meryem'in doğumu, ilk yedi adımı gibi sahneler işlenmiştir.
Beş ayrı yapım dönemi geçiren Kariye Camii
MOZAİKLERDEKİ SAHNELER
Pantokrator İsa mozaiğinin sol tarafında İsa 'nın doğumu, nüfus sayımı, meleğin Yusuf 'a görünüp Meryem'i alıp gitmesini öğütlemesi, ekmeğin çoğaltılması , suyun şaraba dönüştürülmesi; sağ tarafında ise haberci kralların İsa'nın doğumunu haber vermesi, felçlilerin iyileştirilmesi ve çocukların katli gibi sahneler vardır. İç mekandaki mozaikler Meryem'in hayatından parçaları ve İsa'nın mucizelerini gösterir.
Beş ayrı yapım dönemi geçiren Kariye Camii
İç nartekste ise en önemli mozaik Deisis mozaiğidir. Bu mozaikte Ayasofya 'daki Deisis gibi İsa'nın gözleri birbirinden farklı olarak tasvir edilmiş. Mozaikte, ortada İsa, solunda Meryem, Meryem'in altında İsaakios , Kommenos ve İsa 'nin sağında bir rahibe görülür. Bu kadın Moğol Prensi ile evlendirilmiş ve kocasının ölümünün ardından İstanbul'a dönerek rahibe olmuştur. Fener Rum Lisesi yanında bulunan Kanlı Kilise bu rahibenin kilisesidir.