Beton yapılara kafa tutan çivisiz ahşap camiler
Anadolu insanının geçmişten geleceğe emeğidir ahşap eserler. Ahşap, çocuğuna beşik, ölüsüne tabut ve ibadetine mabet olmuştur. Türk el sanatlarının en gözde dallarından olan ahşap oymacılığı cami yapımında kullanılınca, mimari tarihimize göz kamaştıran eserler kazandırılmış.
Giriş Tarihi: 23.05.2018
22:03
Güncelleme Tarihi: 04.03.2020
11:49
40 ESNAFI TEMSİLEN 40 DİREK : AFYONKARAHİSAR ULU CAMİİ
Çarşıdaki 40 esnafı temsilen 40 direk dikilmiş. Direklerin üstü farklı mukarnaslarla süslenmiş. Mabedin abanoz minber kapısı ise kendisinden daha eski.
1272'de Sahipata Nusretiddun Hasan tarafından yaptırılan Afyonkarahisar Ulu Camii çivisiz bir şekilde künde kari tekniğiyle inşa edilmiş.
Rivayete göre 1272'de Afyonkarahisar'ın Çavuşbaşı mahallesinde çıkan yangında "Arasta " denilen pazar ve içindeki Hocabey Mescidi tamamen yanıp kül olur.
Bunun üzerine inşa ettirilen caminin içine çarşıdaki 40 esnafı temsilen 40 direk dikilmiş. Direklerin üstü farklı mukarnaslarla süslenmiş. Mabedin abanoz minber kapısı ise kendisinden daha eski. Zira yanıp yok olan Hocabey Mescidi'nden alınmış. Mimarı ise ahşap ustası Neccar Emir Hacı Bey .
KAFKAS MUHACİRLERİN ANADOLU'YA MİRASI: ELMALI CAMİİ
Bursa 'nın İznik ilçesine bağlı Elmalı köyü nde bulunan ve il merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Elmalı Camii hiç çivi kullanılmadan birbirine geçme tekniğiyle inşa edilmiş.