Bilinmesi gereken 10 temel arkeolojik yapı
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve tüm dünyanın dikkatini çeken Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de, insanlık tarihinin bilinen ilk tapınakları yer alır. Peki, 10 bin yıl önce henüz yerleşik hayata geçmemiş olan avcı toplumlar böylesi görkemli tapınakları nasıl yaptı? Sizler için gezegenimizdeki en eski ve en önemli arkeolojik yapıları derledik.
Giriş Tarihi: 25.08.2019
13:25
Güncelleme Tarihi: 25.08.2019
14:16
Toprak Askerler ya da Terrakotta Ordusu, ilk Çin imparatoru Qin Shi Huang'ın mezarında bulunan terrakotta heykelleridir. MÖ 210 tarihinde yapılmış olan heykeller, 1974'te Çin'in Shaanxi eyaletine bağlı Xi'an yakınlarında bir çiftçi tarafından bulunmuştur.
Toprak Askerlerin inşası eski Çin Hükümdarı Qin Şhi Huang'ın ölümüyle ilişkilendirilir. Çin'de Qin Hanedanlığı döneminden önce eski bir geleneğe göre hükümdar öldüğünde hizmetkârları, savaş malzemeleri, askerleri, özel eşyaları ve hatta eşleri ile birlikte gömülürdü.
Ancak Çin hükümdarı Qin Şhi Huang öldüğünde kendisi için askerlerinin ve hizmetkarlarının öldürülmesini istememiş ve kendisine diğer dünyada eşlik etmek üzere pişmiş toprak ve bronzdan askerler, savaş arabaları, hizmetkarlar ve diğer ihtiyaçlarının hazırlanmasını emretmiştir. Bu ordunun Çin'de ilklerin hükümdarı olarak bilinen Qin Şhi Huang'ın mezarını koruduğuna inanılır.
Dev yer altı ordusundan bugüne kadar iki bin civarında askerin gün yüzüne çıkarıldığı, ancak boya ve renk hususunun hala gizemini koruması nedeniyle 6 bin civarındaki askerin yerleri tespit edildiği halde gün yüzüne çıkarılmadığı belirtiliyor.
İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen Kolezyum bir arenadır. Usta bir komutan olan Vespasianus tarafından MS 72 yılında yapımına başlandı ve MS 80 yılında Titus döneminde tamamlandı. Daha sonraki değişiklikler Domitian hükümdarlığı zamanında yapılmıştır.
İmparatorlar, burada Roma halkını eğlendirmek için, daha çok da kendi eğlenceleri için gladyatör dövüşleri düzenlerdi. Bunlardan başka pek çok halk gösterileri, taklit deniz savaşları, hayvan avcılığı, infazlar, meşhur savaşların yeniden canlandırılması, klasik mitolojiye dayanan dramalar olurdu.
Bu arenanın sadece açılışında 5 bin hayvan öldürüldü. Tahminen o günden beri de, Kolezyum'da yaklaşık 1 milyon insan ve hayvan hayatını kaybetti. 2007 yılında Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilen Kolezyum, bugün Roma'nın en çok turist çeken eserlerinden biri.
Arkeolojik araştırmalara göre belirlenen dünyanın en eski binası olan Barnenez, MÖ 4850 yılına aittir. Fransa'nın Finistere yerleşiminin kuzeyinde yer alan bu yapı, 72 metre uzunluğa ve 25 metre genişliğe sahiptir.