Arama

Boğaz'ın nadide incisi: Şemsi Paşa Camii

Boğaz'ın incisi Şemsi Paşa Camii, Mimar Sinan'ın en güzel yapısıdır. Dört asırdır, deniz kıyısından gelenleri selamlar. Fakat bu şaheser, son günlerde tepki çeken bir çalışma ile gündeme geldi. İBB, Şemsi Paşa Cami'nin önüne çelik konsol yerleştirdi. Bu, yapının denizle olan bağlantısının kopmasına ve yalı cami özelliğinin yok olmasına neden olacak. Gelin halk arasında Kuşkonmaz Camii olarak da bilinen Şemsi Paşa Cami'nin tarihine daha yakından bakalım.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 14
  • 14

➡ Külliyeyi yaptıran Şemsi Ahmed Paşa'nın annesi Şahnisa Sultan, II. Beyazıd'ın oğlu Şehzade Abdullah'ın kızıydı. Enderun'da yetişen Paşa, iyi bir doğancı ve mahir bir avcıydı. Enderun'da iken Kanunî Sultan Süleyman'ın yakın çevresine girdi. Saray ağalıklarında görev yaptı.

➡ Paşa, Şam, Sivas, Anadolu ve Rumeli valilikleri yaptı. Emekli olduktan sonra II. Selim ve III. Murad'ın musahibliğinde bulundu. Bolu'da İmaret Camii ve Külliyesi, Gerede'de bir han Şam'da ise Ahmediye Medresesi'ni inşa ettirmişti.

➡ Yaptırdığı hayır eserlerinin yanında Paşa, edebiyat ile de ilgilenirdi. Türkçe divanı da bulunan Şemsi Ahmed'in "Cevâhirü'l-Kelimât" adlı Arapça- Türkçe lügat, "Tuhfe" isimli Farsça-Türkçe manzum lügat, "Şehnâme-i Sultan Murad" isimli manzum tarih, "İ'tikâd-nâme-i Şemsi Paşa" ve "Vikâye Tercümesi" adlı eserleri bulunur. "Şehnâme-i Sultan Murad" adlı Osmanlı tarihini anlattığı eserinde 2.398 beyit yer alır ve eserinde Hulefâ-i Raşidin'den başlayıp, çeşitli İslâm devletlerinden bahsettikten sonra devlet-i aliyyenin kuruluşundan itibaren tarihinden bahseder.

Tarihçi Mustafa Âlî, Şemsi Paşa'yı Süleyman'ın eğlenceli av arkadaşı, II. Selim'in sofradaki yoldaşı ve III. Murad'ın devlet işleri ile ilgili akıl danışabileceği güvenilir arkadaşı olarak gösterir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN