Arama

Cervantes İnebahtı'da kolunu nasıl kaybetti?

Cervantes'in yel değirmenleriyle savaşan şövalyesi Don Kişot romanı, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de de pek çok kişi tarafından okundu. O kadar ki etkilerini günlük hayatımızda kullandığımız deyimlerde bile kendini gösterdi. Peki, Cervantes'in Osmanlılara kılıç sallamak için İnebahtı Savaşı'na katıldığını biliyor muydunuz?

  • 6
  • 10
NASIL YAZAR OLDU?
NASIL YAZAR OLDU?

Esaretten kurtulup ülkesine döndükten sonra 1585'te evlendi. İş bulamadığı için yazarlığa başladı ve ilk kitabını 1585'te yayınladı. Ancak geçim sıkıntısı çekiyordu. Evini ve eşini bırakıp İspanya'nın Endülüs bölgesinde gezici vergi memurluğu yapmaya başladı. 1587'de buğday toplama görevi karşılığında halktan aldığı parayı bir bankere kaptırınca, hesap defterleri açık verdi ve hapse atıldı. Yaklaşık iki yıl hapse düştü. Evinin önünde ölen bir İspanyol asilzadesinin ölümünden sorumlu tutulmuştu. Bir süre sonra aklanarak hapisten çıktı. 1605'te yeni bir devlet memuriyetine başladı Ve kendisini tarihe geçirecek olan Don Kişot'u yayınladı.

Miguel de Cervantes daha da önce başka kitaplar yazmasına rağmen başarılı olamamıştı. Don Kişot, yazarı yalnız İspanya'da değil bütün Avrupa'da zirveye taşıdı. Migueş de Cervantes, 1605'te yayınladığı Don Kişot ile modern romanın ilk örneğini verdi. Don Kişot, bütün dünyada en çok okunan ve birçok dile çevrisi yapılan bir kitap oldu.

Don Kişot yayınlandıktan kısa bir süre sonra hemen popüler oldu ve günümüzde olduğu gibi anında korsan baskıları neşredildi. İspanya'da arka arkaya defalarca başlan kitap neşrinde birkaç yıl sonra Avrupa'daki birçok dile çevrildi. Cervantes romanın ikinci cildini hazırlamadan Tordesillaslı Alonso Fernandez de Avelaneda takma ismini taşıyan bir yazar 1614'de Don Kişot'un ikinci cildini yayınladı. Cervantes eserinin ikinci cildini ancak 1615'in sonlarında neşredebildi. İkinci cilt de arka arkaya baskılar yaptı ve birçok Avrupa diline çevrildi.

  • 9
  • 10
İNSANLARIN HAFIZASINDA UNUTULMAYACAK ANEKTODLAR BIRAKTI
İNSANLARIN HAFIZASINDA UNUTULMAYACAK ANEKTODLAR BIRAKTI

Cervantes, Don Kişot'tan fazla para kazanamadı ama eserini Lemos Kontu'na ithaf etmişti. Lemos Kontu, bu yüzden yazarı himayesine aldı ve Cervantes böylece geçim sıkıntısından bir nebze kurtulup kendini tamamen yazarlığa verdi.

Cervantes'in kitabı insanların hafızasında unutulmayacak anekdotlar bıraktı. Don Kişot oldukça eğlendirici bir romandı. İspanya Kralı III. Felibe, kendinden geçmiş bir şekilde kitap okuyan birini gördüğünde "Ya kendini kaybetmiş veya Don Kişot okuyor" demişti.

  • 10
  • 10
ÇAĞININ BİR ELEŞTİRİSİ
ÇAĞININ BİR ELEŞTİRİSİ

Romanın kahramanı La Manşalı Don Kişot şövalye romanları okumaktan beyni sulanmış bir kahramandı. Cervantes İspanya'nın hem en parlak dönemine hem de ülkenin çökmeye başlamasına şahit olmuştu. Yazar bu yüzden Don Kişot'ta ülkesindeki değişimleri yansıtır. Ortaçağ Avrupa'sının şövalyelik ruhu damgasını vurmuştu ama 16. yüzyılın sonlarında kahraman şövalyelerin artık izi kalmamıştı. Cervantes, romanında İspanya'daki düzeni tenkit eder.

Cervantes'in hayatında oldukça etkili olan İnebahtı Muharebesi ve esaret yıllarının izlerinin izlerine başta Don Kişot olmak üzere eserinde sıkça rastlanır. Cervantes, Don Kişot'ta "İnebahtı'da ölen Hristiyanlar, sağ kalan ve galip gelenlerden daha mutluydular" der. Osmanlı sarayında geçen hadiseleri anlattığı "la Gran Sultana" yani Yüce Sultan isimli tiyatro eserini de zaten esaret yıllarında yazmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN