Arama

Çiniyle bezeli cami: Gökmedrese

Amasya'nın gözde eserlerinden biri olan Gökmedrese, şehrin Valisi Seyfeddin Torumtay tarafından inşa ettirilir. Bu güzide yapı, dönemindeki diğer eserlerden farklı özelliklere sahiptir. İşte, Gökmedrese hakkında bilmeniz gereken birbirinden kıymetli o bilgiler...

İBİK BABA'NIN AMASYA'DAN KAÇIŞI

🔹 Amasya Valisi Seyfeddin Torumtay, İbik Baba'nın kışkırtıcı faaliyetlerinden ötürü Gökmedrese'yi inşa ettirir.

🔹 Mevlana'nın halifesi olan Şeyh Veliyüddin Ahmet Dede'nin liderliği ile Mevleviler ve Gökmedrese'nin müderrisi Gıyaseddin Mahmud Garmini'nin başını çektiği Amasya alimleri, gerçekleştirilen münazaralarda İbik Baba'yı yenerler.

🔹 Tehlikeli düşünceleri ve faaliyetleri ile sorguya çekileceğini anlayan İbik Baba, Mısır'a kaçar fakat orada beklediği muameleyi göremez. Bunun ardından İlhanlı yöneticilere sığınır. Burada ise Türkler hakkında yürüttüğü karalama çalışmalarına devam eder.

*Şeyh Veliyüddin Ahmet Dede kimdir?

Müneccimbaşı Ahmed Dede olarak bilinen Şeyh Veliyüddin Ahmed Dede, Amasya'da Mevlevi şeyhi olarak görev alır.

Müzikle tedavi eden ilk hastane: Amasya Darüşşifası

ŞEHRİN EN GÖRKEMLİ YAPISI

🔹 Gökmedrese, müstakil bir medrese olarak değil de az sayıda talebe okutulan yapı olarak inşa edildiği bilinmektedir. Ters T planlı Gökmedrese, 1266 yılında tamamlanır.

🔹 Torumtay'ın vakfiyesinde, bu camide yoksullara "tam üç öğün yemek verilmesi" yazmaktadır. Fakat bu yapı bir zaviye değildir.

↪ Fakat zamanında hac vazifesini ifa eden ve memleketlerine dönen hacılar, zemzem suyunu, eserin girişindeki bölüme getirerek cami cemaatine ikram edermiş.

SEYFETTİN TORUMTAY KİMDİR?

🔹 Seyfeddin Torumtay, Selçuklu siyasetinde etkili olmuş, üst düzey Selçuklu devlet adamı ve yöneticisidir. Merkez yönetimdeki vazifelerinden ziyade, 1280 yılından itibaren yaklaşık ölümüne kadar tam 30 yıl Amasya'yı yönetir.

🔹 Gökmedrese'yi inşa ettirmesinin yanı sıra pek çok mimari eserin şehre kazandırılmasında büyük etkisi olan Torumtay, uzun yıllar ismi asırlarca hayırla yad edilmektedir.

*Anadolu Selçuklu Devleti

Anadolu Selçuklu Devleti veya Türkiye Selçuklu Devleti Selçuklu Türklerinden olan Kutalmış oğlu Süleyman Şah tarafından Anadolu'da İznik başkent olmak üzere 1077 yılında kurulmuş olan, Türk - İslam devletidir.

Selçuklu şehrinin özellikleri

DEVŞİRME BİR YÖNETİCİ

🔹 Torumtay Türbesi kitabesinde yazılanlara göre Seyfeddin Torumtay'ın Türk kökenli olmadığı anlaşılır. Küçük yaşta devşirilmiş bir "gulam" olduğu rivayet edilmektedir.

🔹 Başka bir görüşe göre de Torumtay'ın Memlüklülerden geldiğini ve Kıpçak kökenli bir Türk olduğu söylenir.

*Gulam nedir?

Gulam, sözcük bakımından Arapça kökenlidir. "Erkek çocuk" manasına gelmektedir. Gulam, İslam devletlerinde kölelerden oluşan, hükümdarı korumakla görevli olan askeri birliklerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nda kapıkulu askerleri olarak devam etmiştir.

  • 10
  • 10

TORUMTAY TÜRBESİ

🔹 Caminin hemen karşısında yer alan Torumtay Türbesi 1278 yılında inşa edilir. Seyfeddin Torumtay ve onun aile efradı bu türbede medfun bulunmaktadır.

🔹 Türbe, kare plan üzerine sekizgen biçimlidir. Yüksek kasnaklı ve tuğla bir külah ile örtülüdür. Bundan ötürü Amasya'daki diğer Selçuklu eserlerinden ayrılmaktadır.

↪ Vali, bu medreseden sonra Amasya'da vakıf kurar. Vakfın geliriyle yoksullara yardımlarda bulunur. Amasya'da inşa ettirdiği yapılar arasında günümüze ulaşan tek eseridir.

Türkistan'ın gözbebeği 10 cami

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN