Daha önce duymadığınız 10 bilgi
İnsanlık tarihi birbirinden farklı hikayeler, inanılmaz maceralar ve beklenmedik kişilikler ile doludur. Okumak bizlere bilinmedik alemlerin kapısını açtığı gibi hayatımıza yön verecek isimleri ve olayları da anlamamızı sağlar. Daha önce Hacerü'l Esved'in kaçırıldığını, çiçek aşısı ile ineklerin arasındaki bağı ve gerçek Robinson Crusoe'yu hiç duymuş muydunuz? Sizler için muhtemelen daha önce hiç duymadığınız detayları farklı kitaplardan araştırarak bir araya getirdik.
Giriş Tarihi: 14.01.2024
17:03
Güncelleme Tarihi: 14.01.2024
17:21
🔹 Çiçek hastalığı bir dönem Avrupa kıtasının korkulu rüyası olmuştu. Hastalığın salgına dönüştüğü dönemlerde binlerce insan tedavisizlikten dolayı ölmüştü .
🔹 Bu sırada İngiliz fizikçi Dr. Edward Jenner , inek sağan sütçü kızların hastalığa yakalanmadıkları halde bağışıklık kazandıklarını fark etti.
🔹 Ortak nokta, hasta hayvanları sağarken sığır çiçeği kapmaları ydı. Jenner, aşılama için daha hafif bir hastalık olan sığır çiçeğini kullanabileceğini düşündü.
🔹 Sütçü kızlardan Sarah Nelmes'in kolundaki sığır çiçeği yaralarından aşı maddesi oluşturarak J. Phipps adlı çocuğu aşıladı. Böylece çiçek hastalığının aşısı bulunmuş oldu.
🔹 Karmatilerin Bahreyn kolundan olan Ebu Tahir el-Cennabi 930 senesinde, Hac mevsiminde Mekke'ye baskın yaparak hem binlerce Müslümanı şehit etti hem de Hacerü'l Esved 'i çaldı.
Karmatiler kimdir?
Şiilerin İsmailiyye koluna bağlı olan aşırı uç fikirlere sahip bir zümre.
🔹 Hacerü'l Esved yirmi yılı aşkın bir süre Ahsa (Hecer) şehrinde mahsur kaldı. Karmatilerin amacı insanların Mekke yerine Ahsa'ya gelmeleriydi.
🔹 Tarih sahnesinde her zaman makul, izahı olan şeyler olmuyor. Bu da onlardan birisi. Efesli bir genç olan Herostratus tarihe geçmek istiyordu.
🔹 Bunun için neler yapabileceğine baktı ve bir karar verdi: Artemis Tapınağı'nı yakmak. Harekete geçen genç bir şekilde uzun yıllar ve emekler sonucunda inşa edilen tapınağı ateşe verdi.
🔹 Bu olaydan sonra Efesliler o kadar kızdılar ki Herostratus'un adını tarih kitaplarına almamaya karar verdiler. Ama tarihçi Strabon bu kurala uymadı.
🔹 Efesli Herostratus 'un adını tarihine kaydeden Strabon sayesinde bugün amaca giden her yolu mubah görenler için kullanılan "Herostratik Ün" tabiri var.