Depremzedelere yuva: Boz Üyler ve Yurtlar
Ülkemizin yaşadığı deprem afetinin ardından Kazakistan ve Kırgızistan'dan samimi ve kardeşçe destekler geldi. Yaptıkları yardımlar ile tüm Türklerin her daim bir olduğunu ve aynı topraklardan doğduğumuzu bir kez daha bizlere hatırlattılar. Kazakların "Yurt", Kırgızların "Boz Üy" adını verdikleri çadırlar, evsiz kalan binlerce depremzedeye yuva oldu...
Giriş Tarihi: 16.02.2023
14:20
Güncelleme Tarihi: 16.02.2023
17:10
KAZAKİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE DESTEK
🔺 Yurtları kurmak için Kazakistan'dan gelen 12 kişilik Kazak gönüllü ekip, depremin merkezi olan Kahramanmaraş şehrine, 100'den fazla geleneksel çadır evi, "Yurt " kurdu.
🔺 Türkistan'ın keçi yününden yapılan geleneksel çadır evleri olan "Yurtlar ", göçebe Türk halklarının yaşam koşullarına uygun tasarımı, soğukta sıcak, sıcak havalarda ise serin ortam imkanı sunma gibi özellikleri sayesinde günümüzde de kullanılmaktadır.
Türk dünyası tek yürek
KAHRAMANMARAŞ MİLLETİ BAHÇESİ'NDE KURULAN "BOZ ÜY"LER
🔺 İstanbul Kırgızlar Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Tuygun Ergeş , Kırgız çadırları için şu ifadeleri kullandı:
"Bu çadırların özelliği istenildiği gibi sökülüp takılabilen bir çadır. Bunlar geleneksel çadırlardır. Kışın sıcaktır, yağmur, kar yağdığında geçirmez. Yazın da serinliğini korur. Genelde içerisinde bir aile rahatlıkça kalabilir. 15-20 kişi içerisinde kalabilir. Bunlar ortalama 5 metre çapında. Şu ana kadar yaklaşık 60 çadır kuruldu. Akşam saatlerine kadar 120 çadır kurulur."
Türk lehçelerinde "deprem"
KIRGIZİSTAN'DAN GELEN "BOZ ÜY"LER
🔺 Türkler, asırlar boyu göçebe yaşam tarzını sürdürmüşlerdir. Göçebe hayatın Türk milletine kazandırdığı en önemli değerlerden biri de şüphesiz geleneksel otağ lardır.
🔺 Yerleşik hayata geçene kadar göçebe olarak yaşayan Türk toplulukları tarafından otağlar, uzun yıllar boyunca kullanılmış ve hala da kullanılmayı sürdürmektedir.
🔺 Türk halkının kültürü ve zihniyet dünyası ile doğrudan bağlantılı olan çadırların kolayca taşınabilmesi, yazın serin, kışın ise sıcak olması insanlara kullanım açısından büyük kolaylık sağlamaktadır.
YAŞAM TARZININ ŞEKİLLENDİRDİĞİ ÇADIRLAR
🔺 Çadır, Türk toplulukları arasında kendine has farklı kültürlere göre şekillenmiş, yapısı ile iç ve dış dizayn olarak değişikliklere uğramıştır.
🔺 Aynı zamanda Boz Üyler, bulundukları toplumların gelenek ve göreneklerini, inançlarını, hayat tarzlarını yansıttığından dolayı tarihi birer kaynak da sayılmaktadır.
Türk lehçelerinde "afet, felaket"
KIRGIZ TÜRKLERİNİN BOZ EVLERİ
🔺 Günümüzde Türkistan coğrafyasında kullanılan bu çadırlar, kullanım olarak hala çok yaygındır. Otağların yanında yerleşik hayatta evleri de bulunan insanlar, kış mevsimi geldiğinde yaylalardaki çadırlarından şehirlerdeki evlerine göç etmektedirler.
🔺 Türkistan coğrafyasının kuzeybatısında varlıklarını sürdüren Kırgızların "Boz Üy" adını verdikleri çadır, varlığını günümüze kadar korumuştur.
Bir Bilgi:
Kırgız Türkçesinde "boz üy", "boz ev" anlamına gelmektedir.