Arama

Dersaadet'in Sayfiyeleri

Türkçe'de köşkler, konaklar dışında bir de kasırlar vardır. Kasır kelimesi Arapça bir kelime olup, batı dillerinde karşılığı Şato dur. Türkçe'de padişah veya padişah ailesi tarafından yapılmış sayfiye binalarına denir. Önemli olan nokta hanedan ailesi tarafından yapılmış olmasıdır. Hanedan dışında birinin yaptırdığı yapılara kasır ismi verilemez. Kasır yapılarının büyük veya küçük olma zorunluluğu yoktur. Küçüksu Kasrı, Ihlamur Kasrı, Tophane Kasrı gibi yapılar çok küçük olmasına karşın, Aynalıkavak Kasrı, Koşuyolu Adile Sultan Kasrı ve Beykoz Kasırları büyük binalardır.

Dersaadet’in Sayfiyeleri

Bu özelliğiyle geleneksel Türk evi plan tipini yansıtan yapı, genellikle dinlenme ve av amaçlı olarak kullanılan bir "biniş kasrı" niteliğindedir.Devlete ait diğer saray yapılarının tersine yüksek duvarlarla değil, dört yönde kapısı olan ve döküm tekniğiyle yapılmış zarif demir parmaklıklarla çevrilidir.Küçüksu Kasrı, Dolmabahçe ya da Beylerbeyi sarayları gibi sürekli yaşanmaya yönelik bir amaç taşımadığından dolayı yatak odası gibi mekânlara gereksinim duyulmamış, bugün görülen yatak odalarıysa Cumhuriyet Dönemi'nde devlet ileri gelenlerinin kullanması için düzenlenmiştir.

Dersaadet’in Sayfiyeleri

MİMARİ ÖZELLİKLERİYLE KÜÇÜK SU KASRI

Kabartmalarla süslü ve hareketli deniz cephesinde, bu cepheye yaslanmış şadırvanlı küçük havuzunda, merdivenlerinde çeşitli batılı süsleme motifleri kullanılmıştır. Oda ve salonlar değerli sanat eserleriyle döşenmiş, bu iş için Viyana Operası dekoratörü Sechan görevlendirilmiştir.

Dersaadet’in Sayfiyeleri

Alçı kabartma ve kalem işi süslemeli tavanları, bir şömine müzesini andıran birbirinden farklı renk ve biçimde, değerli İtalyan mermerleriyle yapılmış şömineleri, her bir odada ayrı süslemeli ve ince işçilikli parkeleri, çeşitli Avrupa üsluplarındaki mobilyaları, halı ve tablolarıyla eşsiz bir sanat müzesi niteliğindeki Küçüksu Kasrı, Cumhuriyet Döneminde de bir süre devlet konukevi olarak kullanılmış ve günümüzde bir müze-saray işlevi kazanmıştır.

Dersaadet’in Sayfiyeleri

1.15x1.75 m. ebatlarındaki mihraplı yün seccade Küçüksu Kasrı'nın 7 no'lu odasında yer alır. İki ince bordür arasında mavi zeminli geniş bordürü vardır. Geniş bordür pembe zeminli kartuşlarla dolguludur. Kartuşların içi ve araları stilize çiçek desenlidir. Seccade zemini çift mihraplı olup bej renktedir.

Dersaadet’in Sayfiyeleri

Mihrap çizgisi çiçek ve yapraklarla belirlenmiştir. Küçüksu Kasrı'nın 9 no'lu odasında yer alan Hereke damgalı ipek seccade ise 1.00x1.75 m. ebatlarındadır. Dışta sarı zeminli geniş bordür kırmızı, mavi bitkisel motiflerin tekrarlanmasıyla oluşmuştur. İçte açık renk zeminli ince bordürler yer alır. Bu bordürler su halinde çiçeklidir. Zemin içiçe yerleştirilmiş çift mihrap desenlidir. Mihrap zemini krem renklidir. Ortası bitkisel motiflerle süslüdür. Köşelerde gri-mavi zeminde helezonlu çiçek süslemeleri bulunur. Zemin Milas yöresi seccadelerine benzemektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN