Arama

Dersaadet’te Beyoğlu

Bundan yüzlerce yıl önce İstanbul için karşı denilince akla gelen yer Kadıköy değildi. İstanbul'un karşısı eski İstanbullular için Galata ve çevresi idi. Galata Surları'nın dışında da bağlar bulunmaktaydı: Peran Bağları ya da kısaca Pera. Pera, yani İstanbul'un karşı yakası.

Dersaadet’te Beyoğlu

İLK MÜSLÜMAN YERLEŞİMİ YERİ "MEVLEVİ TEKKESİ"

Cadde-i Kebir, Pera ya da Beyoğlu. Taksim ile Tünel arası 1400 metredir ve tam orta noktası Galatasaray'daki 50. Yıl Anıtı'dır. Cadde'nin ilk şekillenmeye başlaması Bizans döneminin sonrasına rastlar. İlk Müslüman yerleşimi 1491'de, II. Bayezid'in armağan olarak verdiği arazi üzerinde İskender Paşa'nın bir Mevlevi tekkesi kurmasıyla başlar.

Dersaadet’te Beyoğlu

II. Bayezid tarafından dört yol diye tarif edilen asmaların olduğu mevkide yaptırdığı mescit bugün yerinde olmasa da, mevkiye Asmalı Mescid adını vermiştir. Bugünkü Galatasaray mevkinde I. Süleyman'ın yaptırdığı Acemioğlanlar Kışlası'nın da Müslüman yerleşimine katkısı olmuştur.

Dersaadet’te Beyoğlu

Müslümanlardan çok azınlıkların mesken tutmasında Osmanlı'nın yabancılara verdiği imtiyazların önemi büyüktür. 1917 Ekim devriminden kaçıp Beyoğlu'na yerleşen Rusların da önemi yadsınamaz.

  • 10
  • 15
Dersaadet’te Beyoğlu

Bu kadar büyük nüfusa sahip yabancıların mutlaka ibadethanelere ve elçiliklere ihtiyacı olduğundan azınlıklara toprak bağışı bile yapılmıştır. 19. yüzyılın ikinci yarısına denk düşen bu canlılık, beraberinde alafrangalığı, frenk usulünü de getirir.

  • 11
  • 15
Dersaadet’te Beyoğlu

CADDE-İ KEBİR'İN GELİŞMESİ ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE HIZLANIR

Gelişme özellikle Abdülaziz döneminde hızlanır. Bu süreçte sokaklar ve cadde taşlarla döşenmesi, gazla aydınlatılması, kanalizasyonların yapılması, daha sonra elektriğin getirilmesi, Tünel'in inşası, önce atlı, sonra elektrikli tramvaylar ve birçok sayıda altyapı hizmetlerinin gerçekleştirilmesi caddeyi muhteşem kılar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN