Dâhilerin bilinmeyen hastalıkları
Newton'un yer çekimini bulduğunu, Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa tablosunu çizdiğini ya da Kuantum fiziğinin mucidinin Einstein olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya, bu dehaların hayatlarına yön veren hastalıklarını biliyor muyuz? İşte tarihten günümüze bilim ve sanata katkılarıyla akıllarda yer edinmiş kişilerin hastalıkları...
Giriş Tarihi: 04.11.2018
16:23
Güncelleme Tarihi: 05.11.2018
09:49
Galileo Galilei (1564 - 1642)
Ne yaptı?
Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulundu. "Gözlemsel astronominin babası", "Modern fiziğin babası" gibi isimler takıldı. Hayatı boyunca mekanik bilimi, mercekler ve astronomiyle ilgilendi ve birçok icat yaptı. Bilimsel devrim'de büyük bir rol oynadı. Dünyanın ve diğer gezegenlerin güneşin etrafında döndüğünü savundu.
Ne hastalığı vardı?
Galilei, herkesin bildiği gibi dünyanın döndüğünü ispatladı. Ancak bu dâhinin kendi adıyla anılan bir hastalığı vardı. Galileo Sendromu. Bu hastalık topluma ters düşen ne varsa o konuda insanları zorlamak olarak açıklanabilir. Ayrıca Galilei, ilerleyen yaşlarında kör oldu.
Leonardo da Vinci (1452 - 1519)
Ne yaptı?
Tüm zamanların en iyi ressamı olması dışında, bir bilim insanıydı. İnsan vücudunun anatomik sırlarını keşfetti, robot, paraşüt, helikopter olmak üzere birçok icada imza attı. En tanınmış yapıtları Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği'dir. İnsanlık tarihinin en iyi resimlerinden birisi kabul edilen Mona Lisa için 1503'te çalışmaya başladığı söylenir. Bu resmi tamamladıktan sonra hiç yanından ayırmadı ve tüm seyahatlerinde yanında taşıdı.
Ne hastalığı vardı?
İleri yaşlarında sağ koluna felç inen Leonardo da Vinci, resimden çok bilimsel çalışmalara ağırlık verdi. Bunun yanında farklı alanlara olan ilgisinden ve sosyal olmamasından dolayı, Asperger Sendromu olduğu söylenebilir.
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)
Ne yaptı?
35 yıllık kısa ömrüne 626 eser sığdırdı. Üç yaşındayken keman çalmaya, beş yaşından itibaren beste yapmaya başladı. Sekiz yaşında ilk senfonisini besteledi. ''Altın Mahmuz Nişanı'' ve şövalyelik unvanına sahip.
Ne hastalığı vardı?
Müzik dünyasının gelmiş geçmiş en büyük insanlarından olan Mozart, Tourette Sendromuna sahipti. Bu hastalık aynı şeylerin sonsuz kez tekrarlanmasına yol açar. Notalama yeteneğinin ise buradan geldiği düşünülüyor. Ayrıca bu sendrom kişinin her şeye karşı tikinin olmasına da yol açabilir.
Pablo Picasso (1881 - 1973)
Ne yaptı?
Pablo Picasso, 20. yüzyıl sanatının en iyi bilinen isimlerindendir. Georges Braque ile birlikte Kübizm akımının temelini attı. Dünyaca ünlü olan soyadını annesinden aldı. Baba mesleğine duyduğu büyük ilgiyle küçük yaşta resme başladı.
Ne hastalığı vardı?
Ünlü ressamın çok acı veren bir migreni vardı. Bununla birlikte unutkanlık ve öğrenme zorluğu çekiyordu. Bu hastalıklara resimlerinde farklı etkilerle yer verdi.
Stephen Hawking (1942 - 2018)
Ne yaptı?
Stephen Hawking, Einstein'dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edildi. 12 onur derecesi aldı. 1982'de CBE ile ödüllendirildi, bundan başka birçok madalya ve ödül aldı. Kara delikler üzerinde bilimsel araştırmalar yaptı. Kuantum Fiziği alanının ilerlemesinde etkili oldu.
Ne hastalığı vardı?
Ünlü İngiliz profesörü Hawking 1960'ların başında tedavisi olmayan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Stephen Hawking öğrenciyken yakalandığı ALS hastalığı sebebi ile kendisi için özel olarak geliştirilen bir bilgisayar sistemi iletişim kurdu. Motor nöronların yüzde sekseni öldü ve felç kaldı. Stephen Hawking, 2018 yılında bu hastalık yüzünden hayatını kaybetti.