Dâhilerin bilinmeyen hastalıkları
Newton'un yer çekimini bulduğunu, Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa tablosunu çizdiğini ya da Kuantum fiziğinin mucidinin Einstein olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya, bu dehaların hayatlarına yön veren hastalıklarını biliyor muyuz? İşte tarihten günümüze bilim ve sanata katkılarıyla akıllarda yer edinmiş kişilerin hastalıkları...
Giriş Tarihi: 04.11.2018
16:23
Güncelleme Tarihi: 05.11.2018
09:49
Vincent van Gogh (1853 - 1890)
Ne yaptı?
Van Gogh, sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biridir. On yıldan biraz fazla bir süre içinde aralarında 860 yağlı boya tablonun olduğu 2.100 kadar resim ve çizim çalışması üretti ve bunların çoğu yaşamının son iki yılında yaptı. Özellikle ömrünün son iki yılında yaptığı Yıldızlı Geceler, Yatak Odası ve Ayçiçekleri tablolarıyla ölümsüzlüğü yakaladı.
Ne hastalığı vardı?
Yaşamının özellikle son yıllarında epilepsi hastalığı ile mücadele etti. Resimlerinin ardındaki gerçekler çoğu zaman farklıdır. Van Gogh'un, yaşam öyküsü incelendiğinde bipolar bozukluk tanısı kondu.
Charles Darwin (1809 - 1882)
Ne yaptı?
Türlerin kökekine doğru bir yolculuğa çıktı ve doğal seçilim mekanizması fikrini ortaya attı. Hukuk dalında fahri doktora unvanına ve 3 madalyaya sahip.
Ne hastalığı vardı?
Evrim çalışmalarıyla tanılan Darwin kekemeydi. Ayrıca Chagas hastalığı vardı, yani vücudunun içerisinde yumuşak kanatsız böcekler dolaşıyordu. Bunlar ilgili bilgileri içeren kitaplar yazdı.
Ludwig van Beethoven (1770 - 1827)
Ne yaptı?
Gelmiş geçmiş en iyi bestecilerden biri olarak kabul edilen Beethoven'ın 5. senfonisi, Voyoger adlı uzay aracına yani evrene ilettiğimiz mesajı içeren bir altın plağa aktarıldı. Ömrüne 240 eser sığdırdı. İlk konserini 7 yaşında veren müzik dehası, 12 yaşında kendi bestelerini yaptı.
Ne hastalığı vardı?
9. senfonisini sağırken besteleyen Beethoven'ın işitme bozukluğu vardı. Astım hastalığından muzdarip olan Beethoven çalışmalarından önce kafasını soğuk suyla dolu kovaya sokardı.
Salvador Dalí - (1904 - 1989)
Ne yaptı?
Sürrealist akımın, önde gelen temsilcilerinden biri olarak gerçeküstü objeler çizdi. Salvador Dalí, kendini ''düş anlatıcısı'' olarak tanımladı. Pubol markizliği unvanına ve Kraliçe Isabel'in üstün hizmet nişanına sahip.
Dalí, uykuya dalar dalmaz hemen uyanabileceği bir düzenek hazırladı. Yattığı zaman elinde içinde anahtar bulunan küçük bir kase tutuyordu. Uykuya dalar dalmaz kolu düşünce anahtar da başına düşüyor, böylece uykuya dalma aşamasında hayal ettiği ilginç görüntüleri kaydedebiliyordu. Dali aynı zamanda "Paranoid Kritik" yöntemini icat etti.
Ne hastalığı vardı?
Dalí, bir ressam için en kötü hastalıklardan olan Parkinson hastasıydı. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu vardı.