Divanyolu'ndaki 4 medrese
Divanyolu, Osmanlı döneminde padişahların ve Divan-ı Hümayun temsilcilerinin kullandığı bir güzergahtır. Bu mevki üzerinde birbirinden kıymetli medreseler bulunur. Tarihi serüvene şahitlik eden ve İslam'ın sarsılmaz kaleleri olarak zihnimize kazınan, beş medreseyi sizler için derledik...
Giriş Tarihi: 30.11.2023
16:01
Güncelleme Tarihi: 01.12.2023
09:21
TRAMVAYIN İÇİNDEN GEÇTİĞİ MEDRESE
🔹 Osmanlı'nın en önemli ulaşım güzergahının üzerinde bulunan Atik Ali Paşa Medresesi'nin mimarı kimdir tam olarak bilinmez.
🔹 Medrese, dikdörtgen şeklindeki avlu ve üç cephesinde; dershane, mescit ve 16 öğrencinin barınabileceği talebe odalarından meydana gelir.
↪ Yapı günümüzde, Birlik Vakfı tarafından kullanılmaktadır.
Divan Yolu
Günümüzde T1 Tramwayının bulunduğu Divan Yolu ismini Fatih Sultan Mehmed döneminde almıştır. O dönemler Divan-u Hümayun toplantılarında kullanılan bir güzergah olduğundan buraya, "Divan Yolu" denmiştir.
📍 ÇORLULU ALİ PAŞA MEDRESESİ
🔹 Divanyolu'nda bulunan bir diğer kültürel mirasımız, Çorlulu Ali Paşa Medresesi 'dir. Bu yapı, klasik Osmanlı üslubunun son temsillerindendir. Banisi II. Mustafa'nın damadı, III. Ahmed'in sadrazamı Çorlulu Ali Paşa'dır.
🔹 Medrese, 1707 yılında inşa edilen yine aynı ismi taşıyan külliyenin içinde yer alır. Külliyede; cami, tekke, kütüphane, hazire ve medrese bulunur.
↪ Davud Ağa, kompleksin baş mimarıdır.
Çorlulu Ali Paşa kimdir?
Çorlulu Ali Paşa, Osmanlı devlet adamıdır. 1706 - 1710 yılları arasında dört yıl on sekiz gün sadrazamlık yapmıştır.
Davud Ağa kimdir?
Mimar Davud Ağa, 1570'li yıllarda Mimar Sinan'ın kalfalığını yapmıştır. Mimar Sinan'ın vefatının ardından Osmanlı'nın baş mimarı olur.
MEDRESENİN İLGİNÇ HİKAYESİ
🔹 Çorlulu Ali Paşa Külliyesi, zamanında bir restorasyondan geçer. Bu onarımda şadırvanın kubbesi yenilenmeyi beklemektedir. İşte, bu kubbenin restoresinde kullanılan kurşunun ilginç bir hikayesi vardır.
🔹 II. Dünya Savaşı döneminde, Japonya tarafından Amerika'ya Pearl Harbor Saldırısı gerçekleşir. Bu saldırı da pek çok uçak,gemi ve araç yok olur. Fakat burada Japonlar hastane olarak kullanılan gemiyi bombalamaz. Hasar almadan kurtulan gemi, bir süre sonra Türkiye'ye satılır.
🔹 O dönemler büyük sıkıntılar vardır ve külliyenin onarımında kullanılacak kurşun bulunamaz. Aliağa Tershanesi'nde çalışan emekli bir asker, geminin hikayesini bilmektedir ve gemide kurşun olabileceğini söyler. Askerin dediği gibi de olur, kurşun bulunur ve tadilatta kullanılır.
Pearl Harbor Saldırısı
Pearl Harbor Olayı, 7 Aralık 1941 tarihinde Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği saldırıdır.
📍 KÖPRÜLÜ MEHMED PAŞA MEDRESESİ
🔹 Osmanlı kültürel miraslarından biri de Köprülü Mehmed Paşa Medresesi 'dir. IV. Mehmed'in sadrazamlarından Köprülü Mehmed tarafından 1072 'de inşa ettirilir.
🔹 Divanyolu üzerinde bulunan bu medrese, diğerleri gibi bir külliyenin içinde yer alır. Kompleksin içinde; medrese odaları, sebil, çeşme, dükkanlar ve türbeler bulunur. Daha sonra oğlu Sadrazam Fazıl Ahmed Paşa tarafından Vezir Hanı ve kütüphane eklenir.
Köprülü Mehmed Paşa kimdir?
Köprülü Mehmet Paşa, IV. Mehmed Dönemi'nde 1656-1661 tarihleri arasında, Osmanlı Devleti'nin sadrazamlığını yapmış bir bürokrattır.
Sadrazam Fazıl Ahmed Paşa kimdir?
Fazıl Ahmed, babası Köprülü Mehmet Paşa gibi IV. Mehmed döneminde 15 yıl sadrazamlık yapmış bir devlet adamıdır.
DÂRÜLKURRÂ-İ LATÎFE
🔹 Külliye, Divanyolu Caddesi'nin genişletilmesi sırasında birtakım değişikliklere uğrar. Buranın eski düzeni hakkındaki tek malumat, Köprülü Su Yolları Haritası isimli belgede yer alır. Külliyenin vakfiyesinde "Dârülkurrâ-i latîfe" olarak bahsedilen kısım, medresesinin dershanesidir.
🔹 Köprülü Mehmed Paşa Medresesi, sekizgen planlıdır ve kasnaklı kubbe ile örtülü vaziyettedir. Aynı zamanda çift sıra pencere düzeni sahiptir.
↪ Bu tarihi mekan günümüzde, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı'na aittir.
Dârülkurrâ-i latîfe nedir?
Dârülkurrâ-i latîfe, medrese derhanesi manasına gelmektedir.