Doğu'nun gizemine kapılan ressamlar
Batılı ressamlar, Alman ressam Gustav Bauernfeind'ın "medeniyetin neredeyse hiç dokunmadığı bir yer" olarak tanımladığı Şam gibi, Batı medeniyeti tarafından görülmemiş şehirleri görmek için Doğu'ya seyahatler gerçekleştirdiler.
İstanbul ise Batılı ressamların, 19.yüzyılda en çok ilgisini çeken kentler arasında başta gelir. Bu şehir Doğu'ya yapılan yolculukların başlangıç ya da bitiş noktasını oluşturması bakımından ve parklarla, bahçelerle süslü Avrupa şehirlerinden farklı olarak başlı başına bir bahçe-şehir olarak geçmiş zamanlarda aldığı görüntüyü en iyi tariflerden biri, Batılı bir yazarın kaleminden çıkar: "Bahçeler öylesine çok ve büyüktür ki, şehre dağılan ağaçlardan çok, yalnızca bir bölümü temizlenen ormana yerleştirilmiş bir şehir izlenimi veriyor ."
Kimi zaman sultanların daveti ile kimi zaman ise farklı sebeplerden ötürü Doğu'ya gelen ressamlar, şehirlerin müthiş dokusundan etkilendi. Doğu'yla ilgili birbirinden özel eserler ortaya çıkaran buoryantalist ressamları sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 10.08.2019
13:25
Güncelleme Tarihi: 10.08.2019
14:30
İtalyan asıllı oryantalist ressam Luigi Mayer, 1755'te İtalya'da doğdu. Sanatçı, 1776-1792 yılları arasında Türkiye'nin İngiliz büyükelçisi olan Sir Robert Ainslie'nin yakın arkadaşıydı. Bu dönemdeki resim ve çizimlerinin büyük kısmını Ainslie için yaptı. 1776-1794 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda seyahat etti ve Balkanlar'dan Yunan Adalarına, Türkiye ve Mısır'ı dolaştı. Özellikle de antik anıtları ve Nil'e uzanan antik alanların manzaralarını ve eskizlerini resmettiği bilinir.
AUGUSTUS OSBORNE LAMPLOUGH
İngiliz oryantalist ressam Augustus Osborne Lamplough, 1877'de Manchester'de doğdu. Eğitimini Chester Sanat Okulu'nda aldı. Daha sonra 1898 ve 1899'da Leeds'te eğitimine devam etti. İlk başlarda mimari temalar ve iç mekân kompozisyonları çalışan sanatçı, Orta Doğu ve Kuzey Afrika seyahatinden sonra oryantalizme ilgi duydu. 1905 yılından itibaren yoğun bir şekilde Nil nehri çevresi ve Kahire temaları çalıştı.
On dokuzuncu yüzyıl boyunca, artan sayıda genç sanatçı kendisini ziyaret etti ve pek çoğuna, tüm yaşamları boyunca oryantal sahneleri resmetmeye devam etmeleri için ilham kaynağı boldu. Lamplough, Leeds School of Art'ta, Londra'da, Güzel Sanatlar Topluluğu ve Kraliyet Akademisi'nde düzenli olarak eserlerini sergiledi.
İtalyan oryantalist ressam Antonio Gargiullo, Güney İtalya'da doğdu. Doğum ve ölüm tarihleri hakkında kesin bir bilgiye ulaşılamaz. Oryantalist üslup ve diğer ekolleri gözlemleyebilmek için hayranlık duyduğu Roma'ya yerleşti. Guiseppe Signorini'nin Oryantal temalı maskeli balo tablosundan etkilendiği düşünülür. Roma'yı ziyaret eden Tunuslular, yurtdışından ithal edilen İran halıları ve şehrin çeşitli yerlerinde kullanılan ve satılan çeşitli İslami objeler sanatçıya zengin bir ilham kaynağı oluşturdu. Özellikle, günlük yaşamı ele alan çalışmaları diğer konulara göre daha fazlaca yer tutar.
İskoç oryantalist ressam Arthur Melville, 1855'te Guthrie, Angus'da doğdu. Önce İskoç Kraliyet Akademisi Okulları'nda eğitim aldı. Daha sonra Paris ve Yunanistan'da eğitim aldı. 1880 ve 1882 yılları arasında İran, Mısır ve Türkiye'de yaptığı seyahatler sırasında renk duygusunu geliştirdi. Doğunun güçlü ışıklarını elde etmek için, guaş uygulanan ıslak bir kâğıdın üzerinde suluboya kullanarak kendine özgü bir teknik geliştirdi.
Çok şöhretli olmamakla birlikte günümüzün çağdaş sanatını önemli ölçüde etkiledi.
Belçikalı oryantalist manzara ressamı Jacob Jacobs 1812'de Antwerp'de doğdu. Ailesinin anne tarafı Beethoven ile ilişkilidir. Aslında yazar olması hedeflenmesine rağmen o Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'ne (Antwerp) girdi. Burada Gustaf Wappers ve Ferdinand de Braekeleer ile birlikte çalıştı. Ludolf Backhuysen ve Adriaen van de Velde'nin çalışmalarından etkilenip, deniz kompozisyonlarına ilgi duydu. İlk sergisini 1833'te açtı. 1834'te Kuzey Denizi'ne bir gezi yaptı ve 1837'deki Hollanda gezisinde de çok miktarda malzeme biriktirdi.
Gezilerini yeterli bulmadı ve 1838'de Cebelitarık'a, Kuzey Afrika sahillerine, Mısır'a, Çanakkale'ye, İstanbul'a (birkaç ay kaldı) uzun bir deniz yolculuğuna çıktı. Türkiye ve Rodos'u dolaştı. Bundan sonra Almanya'ya ve Saint Petersburg'a gitti. Bu seyahatler sırasında, hayatının geri kalanında ilham almak için kullanacağı iki büyük albüm derledi.