Doğu'nun gizemine kapılan 5 ressam
Kimi zaman sultanların daveti ile kimi zaman ise farklı sebeplerden ötürü Doğu'ya gelen ressamlar, Doğu'nun müthiş dokusundan etkilendi. İstanbul'a hayran kalıp yaşamının sonuna kadar burada kalan Amadeo Preziosi'den, saray ressamı olmakla onurlandırılan Fausto Zonaro'ya kadar birçok ressam için özellikle İstanbul ayrı bir gizemdi. Doğu'yla ilgili birbirinden özel eserler ortaya çıkaran bu oryantalist ressamları sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 10.08.2019
15:48
Güncelleme Tarihi: 26.01.2022
10:02
Sultan II. Abdülhamid tarafından 1896 yılında Ressam-ı Hazret-i Şehriyari olan yani saray ressamlığına getirilen sanatçı, İstanbul'da kaldığı süre içerisinde binden fazla resim yaptı. Zonaro'nun yaşamındaki en büyük değişim ise onun Sultan II. Abdülhamid tarafından "saray ressamı" olarak onurlandırılması oldu. Sultan Abdülhamid'in portresini yapan tek ressam olarak da tarihe geçen Fausto Zonaro, 14 yıl boyunca saray ressamı görevini yaptı. İstanbul'da kaldığı süre içerisinde de binden fazla resim yaptı.
Ressam, İstanbul'dan ayrıldıktan sonra İtalya'nın Sanremo kentine yerleşti ve İstanbul'u betimleyen resimler yapmayı sürdürdü. Resimleri sanatçı yaşarken büyük bir hayran kitlesi tarafından takip edildi. 1929 yılında 75 yaşında Sanremo'da hayatını kaybetti.
Jean Baptiste Vanmour, 1699'da İstanbul'a geldi. 1730'daki Patrona Halil Olayı'na şahit oldu ve bu olayı resmetti. Bu tablosu da Amsterdam Müzesi'nde sergilenir.
Vanmour'un İstanbul'daki bu tanıklığını önemli kılan yaptığı resimlerle tarihe Lale Devri'nin önemli görsel belgelerini kazandırmış olmasıdır.
Lale Devri'ni ayrıntılarıyla tasvir eden ressam, Levni'nin eserlerinden etkilendi.
Vanmour, çok sayıda elçi kabul törenleri, İstanbul görünümleri, portreler, Patrona Halil isyanı gibi siyasi ve toplumsal olaylar ve gündelik yaşam sahneleri resmetti. Vanmour, resimlerini gerçekçi bir üslupla ele almış ve ayrıntıcı çalışmıştır; dolayısıyla resimlerin belgesel niteliği çok yüksektir.
Yaşamının sonuna kadar İstanbul'da kalan sanatçının İstanbul resimleri arasında "Sarraf", "Rum Düğünü", "Açık Havada Eğlenen Rumlar", "Arnavut Askerlerinin Portresi", "Patrona Halil", "Çavuş", "Padişah", "Türk Düğünü", "Mevlevi Dervişleri" ve "Bentler" yer alır.