Dünyaca ünlü 10 yapının yapım aşamasındaki fotoğrafları ve hikayesi
15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Eyfel Kulesi, Özgürlük Anıtı… Dünyanın her köşesinden insanlar, bu mimari yapılar için kilometrelerce yol kat ediyor. Peki, bu meşhur yapıların inşa aşamasına dair bir fikriniz var mı? Ya da nasıl inşa edildiğine? Sizleri, 10 meşhur yapının geçmişine doğru kısa bir yolculuğa çıkartıyoruz.
Giriş Tarihi: 12.10.2019
16:19
Güncelleme Tarihi: 12.10.2019
16:35
1940 yılında Nuri Demirağ'ın girişimiyle, Türk mühendisler ve Amerikalı uzmanlar tarafından boğaz köprüsü projelendirilmiş ve bu işe talip olunmuştur. Ancak, dönemin iktidarı tarafından "Boğaz'a köprü olmaz, yıkılır" denilerek, bu teklif reddedilmişti.
20'inci yüzyılın ikinci yarısında İstanbul'un hızla gelişmesi ve Avrupa-Asya arasındaki geçişlerin artışı, Boğaz'a köprü yapılmasını zorunlu hale getirdi.
ÜÇ YILDA TAMAMLANDI
1967'de alanda uzmanlaşmış dört mühendislik firmasından yeni bir proje hazırlamaları istendi ve en uygun öneriyi yapan Freeman Fox and Partners adlı İngiliz firmasıyla 1968'de anlaşma imzalandı. Köprünün inşaatına 1970 yılında başlandı. Anlaşmaya göre, inşaatın maliyeti 21.774.283 Amerikan Doları'dır . İnşaat üç yılda tamamlandı ve 29 Ekim 1973'te , Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50'inci yıl dönümü şerefine devlet töreniyle hizmete açıldı.
Londra Köprüsü, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da Thames Nehri üzerinde bulunan bir köprüdür. Şehir merkezi ile Southwark semti arasında yer alır. 1750 yılına kadar Thames'in üzerindeki tek köprü olmuştur.
Tower Bridge Köprüsü'nü bu kadar ünlü yapan elbette Victoria tarzı Gotik mimarisidir. Ziyaretiniz sırasında köprünün açılıp kapandığı anlara denk gelirseniz şanslı ziyaretçilerden birisiniz.
Özgürlük Anıtı - New York
Özgürlük Heykeli ya da resmi adıyla Dünyayı Aydınlatan Özgürlük, ABD'nin New York şehrindeki Liberty adası üzerinde, inşa edildiği 1886 yılından bu yana Amerika'nın simgesi olan anıtsal heykeli ve gözlem kulesidir. Dünyanın en tanınan anıtlarından biridir.
Heykel Amerika'ya, 1886 yılında Fransa tarafından bir armağan olarak verilmiştir. Özgürlük Anıtı ilk yapıldığında kızıl/kahverengi tonlarında bir renge sahipti. Zamanla bugün bildiğimiz yeşil renge büründü.
Heykelin tacında bulunan yedi diken, gezegenin yedi okyanusunu ve kıtasını sembolize etmekte ve evrensel özgürlük temasını vurgulamaktadır.
Osmanlı'dan New York'a uzanan öyküsünü okumak için tıklayın...