Dünyadaki ilginç gelenekler
Dünyada birbirinden ilginç pek çok gelenek bulunur. Ortaya çıkan bu adetlerin çıkış nedenleri farklılık gösterse de en bilinen ve yaygın olanı "statü"dür. Statü, güzellik ve güç için insanlar pek çok şeyi göze alır. İşte, sizler için Padaung, Mursi, Masai Mara kabilelerindeki gelenekleri araştırdık.
Giriş Tarihi: 17.04.2024
08:33
Güncelleme Tarihi: 17.04.2024
11:43
LOTUS AYAK GELENEĞİ
◾ Lotus ayaklar, 10. yüzyılda Çin 'de "kadınlarda ayak bağlama geleneği" olarak ortaya çıkar. Bu adet; statü ve kimlik belirleyicisidir. Kız çocukları daha 5-6 yaşlarındayken ayak kemiklerinden bazıları kırılır ve dört parmak ayak başparmağının altına doğru kapatılır.
◾ Uygulamanın bu yaşlarda yapılmasının sebebi, ayak kemiklerinin yeni yeni gelişiyor olmasıdır. Yapılan bu işlem sonucu ayaklar, lotus çiçeği formunu almaktadır. Bundan dolayı da geleneğin adı "lotus ayaklar" olmuştur. Farklı bitkiler ve hayvan kanlarıyla ayak yumuşatılır ve 4 metre uzunluğunda 10 santimetre genişliğinde pamuk ipliğinden meydana gelen beyaz ya da mavi kumaşlarla sıkı sıkı bağlanır.
Trajik bir gelenek: Lotus ayaklar
LOTUS AYAK GELENEĞİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
◾ Yapılan bu uygulamada ayağın enfeksiyon kapmaması adına tırnaklar derin bir şekilde kesilir ve parmak aralarına şap tozu dökülür. Ayak bağlama uygulaması yapılırken bandajlar belirli aralıklarda açılır, temizlenir ve tekrardan yeni bir bandajla bağlanır. Ayak bağlama geleneği tam iki yıl boyunca devam etmektedir.
◾ Bu, sürecin en zorlu ve acılı yıllarıdır. Ara sıra bandaj açılır temizlenir ve ayak tekrar bağlanır. Sonuç olarak ayak şekil değiştirir ve artık farklı bir form kazanmış olur. Lotus ayaklarla kadınların yürüyüşü tamamen değişir. Ayak bağlama işlemi bittikten sonra taban ve topuk işlevini yitirir ve böylece ayak bilek ile bir bütün olarak görünür.
YAO KABİLESİNİN KADINLARI
◾ Bir diğer ilginç gelenek ise Çin'de yaşayan Yao kabilesinde gözlemlenir. Buradaki kadınlar, uzun saçlarıyla dünyaya nam salmış durumdadırlar.
◾ Yao kadınları saçlarını yalnızca 16 yaşına geldiklerine kesiyorlar ve o günden itibaren bir daha asla saçlarına dokunmuyorlar. Yıllarca uzattıkları saçlarını farklı bir tarz ile sarıyorlar ve özel törenlerde saçlarını tıpkı bir şapka gibi takıyorlar.
Yao kabilesi
Güney Çin dağlarının eteklerinde yaşayan Yao kabilesi , yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip. Dağlarda olmalarından ötürü doğal bir yaşam sürüyorlar. Bölge yeşilliği itibariyle görenlere Karadeniz'i anımsatıyor.
Çağımızın ilginç hastalığı: Paris Sendromu
SAÇLARINI ÖLÜNCEYE KADAR KESMİYORLAR
◾ Yao kabilesine göre saç kutsal sayıldığından saçlarını kesmezler. Bu da zamanla bir gelenek haline gelmiş. Bunun yanında pembe renk, halkın sembolü olduğundan devamlı bu renk kıyafetler giyerler.
◾ Saç sarma stili yaşa göre farklılık gösterir. Örneğin evli kadınlar saçlarını türban benzeri bir başlığın altına sararak bir topuz haline getirirler ve bu şekilde kullanırlar.
MURSİ KABİLESİ
◾ Dünyadaki en ilginç geleneklere sahip kabile şüphesiz Mursilerdir . Bu topluluk, Etiyopya'nın uzak güneybatısında, Kenya sınırının yaklaşık 100 kilometre kuzeyinde, Omo Nehri vadisinde yaşarlar.
◾ Mursi kabilesini diğerlerinden ayıran ilk gelenek kadınların dudaklarındaki tabak ve plak lardır. Bu tabaklar genç kızlara 15-16 yaşlarında takılır. Alt dudağa bir delik açılır ve o deliğe kil ya da tahtadan tabak veya plak yerleştirilir. Tabağın boyutu kadının değerini gösterir.
Omo Nehri nerede?
Etiyopya'nın önemli su kaynaklarından biri Omo Nehri'dir. Etiyopya sınırları içinde bulunur ve Kenya sınırındaki Turkana Gölü'ne akar.
Başarılarını sahiplenemeyenlerin sendromu:Imposter